Utcalányok
Princesas, 2005 Színes, feliratos spanyol filmdráma, 109 perc
Praktikus dolog, ha már a cím mindent elárul egy filmről, így azt is sejthetjük, hogy a szóban forgó örömlányok megszenvedik a szakma minden velejáróját, mert ez itt a jó öreg Európa, errefelé nem szeretik a happy endet.

Vagyis, bár a filmnek megvannak a maga önfeledt, vidám pillanatai, ez nem a Micsoda nő! spanyol verziója, itt a lányok csak álmodoznak egy gáláns lovagról, aztán ronda disznókkal mennek szobára. De nem is az a fontos, hogy mit csinálnak - aki zaftos részletekre vágyik, az némileg csalódni fog -, hanem az, hogy a társadalom legperemén élő, szinte mindenkinek kiszolgáltatott nőkről van szó, akik legfeljebb reménykedhetnek egy normális életben. Caye (Candela Pena - Mindent anyámról) is egy a megélhetését Madrid utcáin kereső „őslakos” lányok közül, akik egyre ellenségesebben tekintenek a komoly konkurenciát jelentő színes bőrű bevándorló kolleginákra.

Ám amikor megismerkedik a szépséges dominikai Zulemával, a zárkózott Caye nemcsak a politika korrektségből vehet leckét - a nézőkkel együtt -, hanem eddigi élete is megváltozik. És van ebben valami egy tanmeséből, különösen, ami az óhatatlanul beütő sorscsapásokat illeti, de a szociálisan amúgy is érzékeny rendező, Fernando León de Aranoa számos Goya-díjat besöprő alkotása elég józan és földhözragadt maradt ahhoz, hogy ne legyen se elviselhetetlenül nyomasztó, sem bántóan érzelmes. Ebben persze az is segít, hogy a Zulemát játszó Puerto Ricó-i Micaela Nevárez egyszerűen gyönyörűséges, Manu Chao és Gato Pérez melankolikus dalai pedig most is fülbemászóak.

Vízer
2006.12.20