Parfüm - Egy gyilkos története
Perfume: The Story of a Murderer, 2006 Színes, feliratos német-francia-spanyol thriller, 147 perc
Film Cafe, október 27. 23:50
Manapság már nemcsak a tornaöltözőben, de a plázákban is könnyen találkozhatunk gyilkos illatokkal, hiszen fogyasztói kultúránkban a testszagot leplezni hivatott pacsulihasználat az önkifejezés egyik elsődleges eszközévé vált.

Szép dolog a művészi szabadság, csak az nem mindegy, hogy éppen kicsoda szeretné kifejezni önmagát, egy-egy önjelölt illatművész ugyanis többet árthat érzékeny orrunknak, mint a Világslágerek tengerre és okarinára válogatásalbum finom fülünknek. 

A tizennyolcadik századi Franciaországban élő Jean-Baptiste Grenouille a jó orrú illatdiktátorok közé tartozik, mégsem veszélytelen alkat, hiszen mestersége áldozatokat követel, merthogy fiatal lányok gyümölcsös testének illatát konzerválja. Patrick Süskind azonos című sikerkönyvének hőse társadalomból kitaszított antihős tehát, aki különleges képességét képtelen saját javára fordítani, mert igaz ugyan, hogy már parfümistainasként is sokkal ügyesebb mestereinél, a keserves munka árán összeállított, tizenhárom üvegcséből álló (és tizenhárom lány életét követelő) világmegváltó illatsor mégsem hozza vissza fiatalon elveszített szerelmének illatát. Tom Tykwer rendező (A lé meg a Lola) pompás látvánnyal és mozgalmas cselekménybonyolítással viszi vászonra Süskind regényét, igazi európai szuperprodukciót teremt, s ha a könyv világához és üzenetéhez nem is tesz hozzá sokat, legalább híven illusztrálja azt, és ötletes vizuális megoldásaival már-már a legjobb szagosfilmnek járó Oscar-díj felé kacsingat. 

Aki nem hiszi, fújja magára! 

csmozi
2007.01.08