Faithless: To All New Arrivals
(Cheeky / Sony BMG)

Az ökumenikus tánczene legsikeresebb együttese, a brit Faithless 2004-es No Roots album után 2005-ben a Forever Faithless – The Greatest Hits című válogatáslemezzel és klipgyűjtemény-DVD-vel, illetve egy búcsúturnénak tervezett koncertsorozattal összegezte egy évtizedes karrierjét. A rajongók azonban meggyőzték a visszavonulást komolyan fontolgató triót, amely így aztán 2006 második felében nemcsak egy tripla mixalbummal tért vissza (Renaissance 3D), de az év végén megjelentette ötödik sorlemezét is, melynek címe a zenekar körüli gyermekáldásos időszakra reflektál.

Bár jelek és célzások utaltak a visszavonulásra, a Greatest Hits turné sikere meggyőzte Maxi Jazzéket a folytatásról. Olyannyira, hogy Rollo második gyermekének születése és Sister Bliss első terhessége sem akadályozta a készülő lemez munkálatait (Bliss kisfia a korong végleges elkészültének napján, szeptember 10-én jött világra). A To All New Arrivals a körülményeknek megfelelően nyugodtabb, visszafogott tempójú album lett. A beharangozó kislemezdal, a világ sorsa miatt aggódó háborúellenes Bombs – bár nyomokban emlékeztet a trió nagy epikus house slágereire – gyeplőn tartott, meditatív darab, melynek nyomán a lemezeladások is viszonylagos csalódást okoztak. Pedig a zenekar rajongótáborának már illene tudni, hogy a slágereken túl is bőségesen számíthatnak értékekre, és ez ezúttal sincs másképp.  

Az előző stúdióalbum organikus világa köszön vissza, ezúttal is csaknem végig egybefüggő az anyag, az ambientes, dubos downtempo dominál. Most egy kicsit kevesebb az invenciózus megoldás, ám cserébe a szokásosnál is több vendéghang színesíti a palettát a frontember Maxi Jazz – továbbá a minden Faithless-albumon besegítő Dido és a már a 2004-es lemezen is közreműködő énekes-rapper, LSK – mellett. A beharangozó és a címadó dalban a Rollo baráti körébe tartozó szoft-rockos Kubb zenekar frontembere, Harry Collier énekel, ahogyan Rollo-pártfogolt a Music Matters című második kislemezdalban Maxi Jazz-zel duettező brit dalszerző-énekesnő, a 2005-ös Faithless turnén „előzenekaroskodó” Cass Fox is (ő nem először kirándul a tánczene világába: már Rui Da Silva 2001-es listavezető slágerében, a Touch Me-ben is hallhattuk). A szövegekből kiszűrhető aggodalom mellett is töretlen pozitív szemléletet bizonyítja a Hope & Glory, melynek refrénjében egy eddig ismeretlen énekes, One Eskimo vokálozik, a legjobb azonban az amerikai indie dalszerző-énekesnő, Chan Marshall (Cat Power) vendégszereplése az A Kind Of Peace című dalban. A legmeglepőbb viszont Robert Smith feltűnése, aki a Lullaby című 1989-es Cure-slágert hagyja dekonstruálni és beépíteni a Spiders, Crocodiles & Kryptonite-ba – és még asszisztál is hozzá! 

Dömötör Endre
2007.01.22