Véres gyémánt
Blood Diamond, 2006 Színes, feliratos amerikai akcióthriller, 143 perc
Bárcsak minden ilyen egyszerű lenne: fogd A smaragd románca kalandcentrikus akciórománcát, keverd össze A Nap könnyei fontoskodó politikai üzenetével, adj hozzá pár tehetséges arcot, és az egész kevercs kavargatását bízd egy jó ízlésű iparosra - máris kapsz egy jól fűszerezett, tartalmas, kellően véres és kellemesen tanulságos filmet.

Külön örömöt szerez, hogy az eseményeket előrelendítő dél-afrikai zsoldost alakító DiCaprio A tégla után újra bebizonyítja, hogy végleg kinőtt a cérnahangú-kölyökképű kategóriából, és elhisszük neki, hogy képes végigvezetni egy helyi halászt (Djimon Hounsou) és egy amerikai újságírónőt (Jennifer Connelly) Sierra Leone polgárháborús övezetén.

Merthogy a Véres gyémánt nem más, mint politikai gyorstalpalóval egybekötött tanulmányi kirándulás a fekete kontinensen, ahol bármilyen természeti kincs felbukkanása vérontáshoz vezet, és a nyugati zsoldosok ugyanolyan lelkesedéssel irtják a népet, mint a helyi gerillák vagy a kormánykatonák. Edward Zwick rendező (Az utolsó szamuráj) a több mint kétórás játékidőben elegáns egyensúlyt talál akció, dikció és szerelem között, így a családjától elhurcolt, gyémántbányai kényszermunkára fogott Solomon Vendy (Hounsou) által talált diónyi méretű rózsaszín gyémánt keresésének története egyszerre izgalmas, látványos és megható - magyarul tökéletes moziélmény nyújt. 

Vigyázat, a film érzékeny lelkű lányoknak (a végtagcsonkítások miatt), illetve gyémánt fülbevalós nagymamáknak (lelkiismereti okokból) nem ajánlott; emberi jogi aktivistáknak azonban kötelező! 

csmozi
2007.01.24