Johnny Stecchino
Johnny Stecchino, Olasz vígjáték, 108 perc, 1991
Benigni nem jó fej, mert örökké hülyéskedik, amitől idióta lesz az arca. De bosszantóbb, hogy nem is vicces. Hű, és ebben csak olaszok játszanak, azt’ mégsem foci.

A címből sem derül ki semmi, a vígjáték meg amúgy is szörnyelem. A másik (jó kis akciós) filmet meg más írja, sanyarú sors. Na, mindegy, ne pofázzál háopépé, nézzük! Dante, az egyszerű és jószívű iskolabusz-sofőr örökké jókedvű és rendíthetetlen optimista. Na, erről beszéltem! Hogy fenntartsa magát, apró szélhámosságokkal kell élnie: biztosítási csalás, banánlopás és ehhez hasonló gaztettek, amilyenekre csak az olaszok képesek. Dante egy éjszaka megismerkedik Mariával, aki majdnem halálra gázolja, majd furcsa, félreérthető utalásokat tesz, gondolom dugásra.

Másnap Maria megkeresi Dantét, és úgy tűnik, kettejük kölcsönös vonzalma közé semmi sem állhat. Ilyen is csak a mesében van. Meg Olaszországban? Maria Johnnynak becézi Dantét, tejben-vajban füröszti, majd meghívja magához Szicíliába. Nem, biztosan a mesében! A szigeten ekkor azonban sötét titokra derül fény: Johnny Stecchino, a hírhedt maffiózó vallott a rendőrségnek, ezért most mindenki el akarja tenni láb alól. Dante pedig szerencsétlenségére kiköpött hasonmása Stecchinónak. A maffiózó és felesége, Maria terve szerint Dantéval kell helyettesíteni Johnnyt, hogy az ál-Johnnyt ölje meg a rivális család. 

háopépé
2007.03.02