A halott lány
The Dead Girl, 2006 Színes, feliratos amerikai filmdráma, 85 perc
Nemrég a Vízbe fojtott bűnök - Jindabyne című filmben láthattuk, mennyi mindent generálhat egy holttest megtalálása.

Karen Moncrieff munkája most azt vizsgálja, hogy - a nyilvánvalón kívül - mennyi mindenkinek lehet még köze egy halott lányhoz, akinek összekaszabolt holttestét a film elején egy réten megtalálják. 

Valakinek a húga, valakinek a felesége, valakinek az anyja, egy idegen, maga a halott lány - öt nő, aki valamilyen (közvetett vagy közvetlen) módon kapcsolódik a bűnesethez, és öt rejtély, melyet a nézőnek magának kell megfejtenie: az elsőre különálló epizódoknak tűnő cselekménydarabokban lassanként kiderül, pontosan ki kicsoda, és mi köze a gyilkossághoz. Az öt rész külön-külön is megállja ugyan a helyét, akár egy szkeccsfilmben, ám belőlük a végére összeállítható egy egész, kerek történet. Az egyes epizódok több ponton is összekapcsolódnak, a halott lány személyén kívül is apró motívumok (egy nyaklánc, egy nyilvános telefonfülke, egy eltűnt nőt ábrázoló fotó) teremtik meg közöttük az összefüggést, így nemcsak a meggyilkolt lány kötődik passzív módon a testét megtaláló vagy éppen felboncoló nőhöz, hanem rejtett, de létező kapocs alakul ki az öt főhős között, akiket számtalan vékony szál köt össze egymással - még a halál után is. 

A halott lány mozaikokból összeálló, a néző aktív részvételére építő kirakósa olyan, mint egy sorozatgyilkosos film - csak feldarabolva: így értelemszerűen minden, a thrillerekre jellemző szokásos izgalmat elveszíti, helyette végtelenül szomorú és tragikusan szép lesz. 

fürkész
2007.04.18