Vámpír négy keréken
Upír z Feratu, csehszlovák horror-vígjáték, 1981, 91 perc
A Filmmúzeum ismét Josef Nesvadba (Uraim, megöltem Einsteint, Holnap reggel felkelek és megégetem magam teával)művén alapuló filmet tűzött műsorára, a neves rendező, Jirí Menzel főszereplésével. A móka és kacagás garantált, sőt, aki akar, félhet is.

Nem lehetetlen, hogy Stephen Kinget Josef  Nesvadba Vámpír - Húsz év múlva: Versenyfutás a halállal című novellája ihlette a gyilkos autóról, Christine-ről szóló regényének megírására. A King  regényében szereplő autó ugyan nem szív vért, de a hasonlóság tagadhatatlan. Az igaz, hogy Christine egy 1958-as Plymouth Fury, a cseh vámpírautó pedig egy kevésbé vonzó, Skoda 110 Supersport 724-es. (A boleslavi Skoda múzeumban megtekinthető.)


A komédia főszereplője Dr. Marek (Menzel) sebészi fizetését mentőzéssel egészíti ki. Sofőrje és asszisztense, a csinos Mimi egy napon benevez egy autóversenyre. Marek megtudja, hogy a Ferat cég autója, amivel Mimi versenyezni fog, emberi vérrel működik, a jármű a sofőrök talpából, a gázpedálon keresztül "tankol".


Marek elhatározza, hogy leleplezi Drakula motorizált leszármazottait.fujisan
2007.05.10