Vár a százasok klubja
Kinizsi Százas
Budapest, Csillaghegy, HÉV megálló, 2007. május 19 - 20.
Kinizsi Százas – a magyar túrázók Number One-ja. Aki ezt teljesíti, az jogosan húzhatja ki magát, sőt ezt követően bátran nekivághat bármelyik hazai megméretésnek.

Az első kiírás 1981 szeptemberének nyitó hétvégéjére szólt, s a túra a rendező kinizsi Természetbarát Egyesület névadójáról kapta a nevét. Azóta pedig igazi legendává vált a 24 órás viadal. 

Az útvonal valóban embert próbáló, hiszen a pontosan 101, 6 kilométerhez 2775 méteres szintemelkedés társul. 

A kora reggeli rajtot (6.45–8-ig lehet nekivágni) követően a Csillaghegy–Kevélyek–Hosszú-hegy–Pilis-nyereg–Kétágú-hegy–Dorog–Nagy-Gete–Hegyes-kő–Mogyorósbánya–Péliföldszentkereszt–Pusztamarót–Bánya-hegy–Koldusszállás–Tornyópuszta–Somlyóvári th.–Szárliget útvonalat kell követni kizárólag gyalog, ugyanis kerékpárosok nem indulhatnak a megméretésen. A nevezési díj 1200 Ft/fő. 

Fontos, hogy egészségügyi alkalmassági igazolást kérnek a rajtnál, így mindenkinek érdemes alaposan átgondolnia a saját fizikai állapotát. 

Nem árt étel-itallal is készülni, mert menet közben adnak ugyan némi táplálékot – a Bányahegyen teát, a célban virslit és teát – a rendezők, ez nem mindenkinek elegendő, főleg az elégetett kalória arányában. 

Térképpel is jó készülni, ha valaki nem akar plusz kilométereket megtenni a sötétben, így a Pilis és Visegrádi-hegység, valamint a Gerecse turistatérképe lapuljon a hátizsákban. 

Jó hír a terepfutóknak, hogy ők, a bicajosokkal ellentétben teljesíthetik a penzumot. 

Persze akinek túl nagy falatnak tűnik a 100-as, az választhat rövidebb túrát is, a Kinizsi 40-et, illetve 25-öt. S ha ott sikerrel jár, talán legközelebb kedvet kap a csúcstúrához is. 

cs
2007.05.11