Láthatatlan
The Invisible, 2007 Színes, feliratos amerikai thriller, 97 perc
Nehéz kibogozni, hogy akkor mi is akar ez itt lenni: krimi, tinirománc vagy természetfeletti thriller, esetleg szocio-dráma, annyi azonban biztos, hogy van gyilkosság, szellemek és néhány furcsa gimis zűrös családi háttérrel.

Hősünk, Nick (Justin Chatwin) a helyi gimi művészfazonja, értelmes és érzékeny - legalábbis ezt sugallják nekünk -, akit egy félreértésből kifolyólag egy csúnya napon szó szerint félholtra ver antihősnőnk, a vad és kontrollálhatatlan Annie (Margarita Levieva) és bandája. Csakhogy! A fiú lelke, szelleme, vagy csíje - nem tudom mije -, kívülről kezdi szemlélni az eseményeket, miközben az erdőben elrejtett teste arra vár, hogy rátaláljanak és újraélesszék, Ám a lélek - test híján - mit sem tehet, nem befolyásolhatja a nyomozást, és nem büntetheti meg a tettest, ami azért elég frusztráló lehet, viszont így egyre többet tud meg környezetéről, és főleg támadójáról. A kissé szánkba rágott tanulság szerint hőseink tulajdonképpen csonka családjuk áldozatai, de ha korábban jobban ismerték volna egymást, akár pajtások is lehettek volna - ahogy bizonyos módon azok is lesznek. 

David S. Goyer rendező (Penge 3. - Szentháromság), aki egyébként egy svéd sikerfilmet használt fel alapanyagként, a hangsúlyt a film második felében inkább a szerelmi szálra helyezi, mint az időnként akadozó spirituális nyomozásra, és ezt jól is teszi, mert az előbbi hihetőbb és érdekesebb. Kár, hogy a főszereplő Justin Chatwin, akire a jobb arcmemóriájú nézők esetleg a Világok harcából emlékezhetnek, sajnos se nem hihető, se nem érdekes - bocs, Justin! 

Vízer
2007.08.16