Anyegin
Onegin, angol-orosz játékfilm, 1999, 102 perc
Sokan úgy gondolják, ha Puskin, akkor Anyegin. Pedig nem. Puskin titkos naplója sokkal élvezetesebb olvasmány, bár az igaz, ha megfilmesítenék, nem Liv Tyler lenne a női főszereplő, hanem Maya Gold vagy Michelle Wild.

Szívem szerint idéznék a titkos naplóból, de nem merek, mert a Tilosban már egyszer megtettem, és abból nagy balhé lett. (Az Anyeginből meg azért nem idézek, mert azt úgyis mindenki kívűlről fújja.)
Puskin művének harmadik filmes adaptációját a Fiennes család jegyzi. Anyegint Ralph Fiennes játssza, a rendezői székben a neves színész nővére, Martha Fiennes ült, a film zenéjét Ralph öccse, Magnus szerezte, és Sophie Fiennes - aki korábban többször dolgozott Peter Greenaway-el - is kapott egy nyúlfarknyi szerepet.

Persze Fiennes család ide vagy oda, a filmet mégis a gyönyörű Liv Tyler viszi el a hátán. A "tündéri" Liv egyszer így nyilatkozott: "Úgy éreztem, hogy belehalok, ha legalább egyszer nem játszhatom el Tatjánát." Hála az Anyegin kasztingolójának Liv életben maradt, és egy remek alakítással hálálta meg a bizalmat. A film anyagilag óriási bukás volt, de az alkotók Tokióban, Moszkvában és Londonban is bezsebeltek egy-egy díjat.fujisan
2007.09.11