Farkas
Farkas, 2006 Színes, feliratos magyar kísérleti film, 69 perc
Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy kis szibériai település, melynek lakói igen nagy bajba kerültek: történt ugyanis, hogy a környéken élő farkasok vámpír módjára elkezdték kiszívni a rénszarvasok vérét - így tizedelve az állatállományt, amely a falucska megélhetését biztosítja.

Hőseink tehát egy nagy tudású problémamegoldót hívtak, aki messzi földről, helikopterrel érkezik. Nyikolaj Szergejevics nagy ember: beszél az állatok nyelvén, és állítólag sámánok leszármazottja. A helyiekkel sajnos kezdetben nem éppen a legjobban jön ki, egy szépasszony miatt még összetűzésbe is keveredik velük, a gyógyító varázserővel bíró mámik azonban kirántják a bajból, így hát felkerekedik, hogy elvégezze azt, amiért jött, és a végére járjon ennek a gonosz vér(szívó)farkas-históriának... 

Az Anarchisták és a Rinaldo kitérője után Tóth Tamás ismét orosz nyelvterületre, második otthonába, a Vasisten gyermekei és a Natasa távoli világába látogat. A nyelvrokonaink, a manysik földjén, Észak-Szibériában játszódó, zavarba ejtő hosszúságú (70 perc körüli játékidejével a hosszúra nyúlt kisjátékfilm és a rövidre sikerült nagyjátékfilm között ingadozó) mű egészen perverz módon a mese és a dokumentum-játékfilm határán egyensúlyoz. Egyrészt elvezet a mítoszok, legendák ősi, mágikus világába, ugyanakkor etnográfiai igénnyel mutatja be egy különleges, rendkívül kis lélekszámú népcsoport életmódját - ahogy a folyamatos narráció (Végvári Tamás megnyugtató hangján) is egyszerre idézi a mesék és az úti filmek hangulatát. 

fürkész
2007.09.12