Tankcsapda: Elektromágnes
(CLS)

A Tankcsapda 2004-ben ünnepelte fennállásának 15. évfordulóját, a jubileum alkalmából zenekari biográfia, dupla válogatáslemez (A legjobb mérgek), egy szimpla DVD/VHS klipgyűjtemény és egy koncertfilm (Élő Főnix) kényeztette a rajongókat – azóta pedig már egy új stúdióalbum is napvilágot látott a debreceni triótól (Mindenki vár valamit). Az elmúlt három év sikerekben gazdag termését most egy koncertlemez teszi teljessé, amelynek anyagát a 2006-os album 2007-be is átnyúló turnéján rögzítették, majd bónuszdalként megfejelték egy új stúdiófelvétellel is, sőt a kiadványba még egy bónusz-DVD is került az időközben készült klipekkel.

Az Elektromágnest egy koncertlemez már megelőzte a Tankcsapda-diszkográfiában: az Eleven című album 1996-ban, a nagy áttörést meghozó Ember tervez után egy évvel jelent meg. Az azóta eltelt bő egy évtized és időközben kiadott öt stúdióalbum indokolttá tette egy újabb hasonló kiadvány elkészítését, de további apropót jelentett az is, hogy Lukács Lászlóék eddigi leghosszabb turnéjukat zárták 2007-ben, a Mindenki vár valamit 14 hónapos koncertkörútjának dokumentálása pedig mindenképpen megért egy új lemezt. 

A Tankcsapda lendületes élő fellépéseit keveseknek kell bemutatni, az együttes a maximumot hozza a triófelállás határain belül, ennek megfelelően a punkos hard rock zúzást csak két szám szakítja meg az albumon, a Múlik és az akusztikus gitárral előadott Egyszerű dal (még az Örökké tart című rádiósiker is gyors verzióban, Örökké pank címmel került a korongra). A zenekar a teljes életműből merített a program összeválogatásakor, bár néhány nagy sláger ezúttal kimaradt (főleg azok, amelyek az Eleven koncertlemezen már szerepeltek, mint például a Jönnek a férgek vagy A R & R rugója). A húsz koncertdal mögé, a lemez végére került egy kiadatlan stúdiófelvétel is, a kiadvány címét is adó Elektromágnes, amely eredetileg még a Mindenki vár valamit albumra készült, de arról végül lemaradt. 

A CD mellé egy hétszámos, 27 perces bónusz-DVD is jár, amelyen a címadó dalhoz készült vadonatúj videó mellett a Mindenki vár valamit összes klipje megtalálható, közülük kettőnek (Nem kell semmi, Rock a nevem) az alternatív verziója is. 

Bokor Péter
2007.12.01