Sigur Rós : Heima
A kultikus izlandi poszt-rock zenekar, a Sigur Rós a 2005-ös Takk album nagyszabású világkörüli turnéja után tért vissza szülőföldjére, hogy az inspiráló környezetben készíthesse el Heima című lenyűgöző zenés filmjét (amihez kapcsolódva Jon Thor ”Jónsi” Birgisson gitáros-énekes és társai 2007 végén két egybecsomagolt minialbumot is megjelentettek Hvarf-Heim címmel). A Heima dupla DVD-s kiadásán mintegy kétórányi koncertfelvétel bővíti a film okozta élményt.

A kétlemezes kiadvány első korongján látható Heima (jelentése: Otthon) sokkal több, mint egy megszokott zenés dokumentumfilm: egyszerre turné- és koncertfilm, természetfilm és portréfilm is. A Sigur Rós az Amiina vonósnégyessel kiegészülve 2006 nyarán egy másfél hetes – ingyenes és meglepetésszerű – izlandi koncertsorozat keretében látogatott el a legkülönbözőbb és legérdekesebb hazai helyekre: felléptek kis közösségi házban, nemzeti parkban, kísérteties hangulatú elhagyatott üzemben, vagy éppen a fővárosban több tízezer ember előtt (a fellépések során a négy eddigi albumról válogatott számok mellett két vadonatúj dalt is játszott a zenekar). A rendhagyó turnén a – korábban a Lilo & Stich című animációs Disney-film rendezőjeként is sikeresen helyt álló – kanadai Dean DeBlois és helyi stábja közel 120 órányi anyagot rögzített, s abból szerkesztettek egységes filmmé bő másfél órányit. A gyönyörű fényképezés, a zenekartagok személyes megszólalásai és a rendezői koncepció segítségével egy teljesen újféle, intim és rendhagyó bepillantást nyerhetünk a zenekar életébe (is). A mesés izlandi táj, a Sigur Rós rendkívül atmoszférikus zenéjének közelsége (legyen szó akár minimalista akusztikus vagy éppen nagyzenekaros fellépésről) és a film erős hangulatisága teszi a Heimát egyedülálló és felejthetetlen alkotássá. 

QQQQQ 

 

EXTRÁK 

A filmhez kedves és érdekes audiokommentárt kapunk a producer-menedzser John Besttől. A második korong a filmben elhangzó összes dal teljes verzióját tartalmazza, kibővítve négy különböző extra felvétellel (a marimbán rögtönzött dal például egészen zseniális). Akad egy külön John Best-interjú is, ami az semmi plusz információt nem nyújt az audiokommentárban elhangzottakhoz képest, de a turnéképek miatt érdemes végignézni. A vékony papírtokba csúsztatott normál kiadáshoz egy nyolcoldalas füzetke jár (néhány elmosódott képpel és a dalcímekkel), de megrendelhető egy különleges csomagolású verzió is, egy 116 oldalas, turnéfotókat tartalmazó könyvvel. 

QQQQ 

2007  Hossz: 97 perc  Kiadó: EMI  Hang: angol és izlandi 5.1 + DTS  Feliratok: angol, német, francia, holland, spanyol, portugál, olasz, izlandi 

Horváth Kristóf
2008.02.15