Meghalt Jules Dassin
Rövid betegség után elhunyt a 96 éves Jules Dassin, az amerikai születésű, de hazájából az Amerika-ellenes Tevékenységet Vizsgáló Bizottság miatt emigráló filmes, Hitchcock asszisztense és a Vasárnap soha rendezője.

Az idős rendező Görögországban, egy athéni kórházban halt meg a hét elején. Dassint leginkább az 1961-ben a legjobb betétdal Oscarját elnyerő film, a Vasárnap soha rendezőjeként és színészeként ismeri a közönség. Filmbeli partnere, a néhai Melina Mercouri görög színésznő és kultuszminiszter az életben is társa, felesége volt. 

Jules Dassin a pályát színészként és színházi producerként kezdte. A nagy áttörést akkor érte el, amikor 1940-ben ő lett Alfred Hitchcock asszisztense. Az ötvenes évek elején azonban Franciaországba emigrált, miután az Amerika-ellenes Tevékenységet Vizsgáló Bizottság egy meghallgatáson a hollywoodi kommunista klikk tagjai közé sorolta. 

Jules Dassin további rendezései: A canterville-i kísértet, Rififi a férfiak közt, A törvény, Az éjszaka és a város, Phaedra, Topkapi. Utolsó filmje az 1980-as Összeesküvők Richard Burtonnel és Tatum O'Neallal. 

wenn
2008.04.02