Titanic Fesztivál – 11. nap
Beszámoló
A fesztivál egyik legjobb filmjével (Ez itt Anglia), továbbá két versenyfilmmel, egy mexikóival és egy svéddel (Felégetett hidak, illetve Engedj be!) búcsúztunk az utolsó, vasárnapi napon a 15. Titanic Nemzetközi Filmfesztiváltól.

Az Ez itt Anglia a Titanicon már korábban több munkájával (Kispálya, 24/7: Twenty Four Seven, Hol alszik Romeo?) is szereplő Shane Meadows új filmje, ami – a Vérvonal mellett – a fesztivál egyik legjobb alkotása volt. A nyolcvanas években játszódó darab főhőse egy 12 éves kisfiú, aki először egy skinheadbandába, majd keményvonalas nácik közé keveredik. Részben ennek, részben átélhető, fordulatos forgatókönyvének és a személyes megközelítésnek köszönhetően a film sikerrel kerüli el azt a fajta didaxist és tanító célzatot, ami a legtöbb skinheadfilmet (Amerikai história X, Romper Stomper, Hazugság – fehér – igazság stb.) jellemzi. További örömet a nyolcvanas évek smink-, frizura- és ruhadivatjának szinte kordokumentum hitelességű felidézése, a szintén korhű fényképezés és a főszerepet játszó imádnivaló, vagány kisfiú jelentett. 

A Felégetett hidak, a mexikói Francisco Franco-Alba versenyfilmje (ami egy fiatal lány, öccse és beteg anyjuk története) nagyon izgalmasan indult: két szerelmi-erotikus cselekményszálat is tartalmazott – az egyikben a két testvér, Helena és Sebastian között volt kialakulóban szexuális vonzalom és kapcsolat, a másikban pedig a fiú, Sebastian inkább a homoszexualitásban véli megtalálni identitását, amikor szerelemre gerjed új osztálytársa, a problémás Juan iránt. Később azonban sajnos a rendező-forgatókönyvíró nem igen tudott mit kezdeni érdekes problémafelvetésével, és gyakorlatilag sehova sem sikerült kifuttatnia filmje cselekményét. 

Hasonló problémái voltak az Engedj be! című svéd versenyfilmnek, Tomas Alfredson munkájának. Az egyszerre ifjúsági és vámpírfilmként is működő darab már emiatt az érdekes műfajkeveredés miatt is nagyon különlegesnek ígérkezett, de sajnos nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. A műről nagyon nehéz anélkül írni, hogy lelepleznénk fordulatait (hátha a fesztivál után is látható lesz még DVD-n vagy valamely tévécsatorna műsorán), néhány sort azonban talán megkockáztathatunk. Az első filmhez, az Ez itt Angliához hasonlóan szintén egy 12 év körüli kisfiú a főhős, és szintén a nyolcvanas években járunk, csak Stockholmban, ahol egyrészt a társai állandó zaklatásainak kitett (újabb egyezés a Shane Meadows-filmmel) Oskar barátságot köt a szomszédjukba költöző furcsa kislánnyal, Elivel, másrészt pedig rémisztő és bizarr gyilkosságok történnek a környékükön... 

Hétfőre ajánljuk: 

A 15. Titanic Nemzetközi Filmfesztiválon bizony még a fesztivál utánra is tudunk programot ajánlani: az úgynevezett utó- vagy ráadásnapon a mustra három díjazott filmjét (melyekről a Titanic-díjakról szóló hírünkben olvashattok) nézhetjük meg a Toldi moziban: 17 órakor a Diákzsűri, 19-kor a nemzetközi zsűri fődíjasát, 21-kor pedig a közönségdíjast vetítik. 

Az est.hu hamarosan a fesztivál egészéről szóló összefoglalóval is jelentkezik, addig is további jó utótitanicozást! 

fürkész
2008.04.13