„NahTe videohaikui és elektrofirkái” – Vető János videóinak kiállítása
Budapest, Millenáris, 2008. április 23. - május 19.
A Pixel Galéria jelentős magyar származású, külföldre szakadt médiaművészeket bemutató sorozatában NahTe alias Vető János videós-filmes életművének legfontosabb darabjait tekintheti meg a közönség. Vető egy-egy alkotása ugyan korábban látható volt a Liget Galéria vagy a Fotográfusok Háza tárlatain, de videomunkáit tavalyi hazalátogatásakor is csak szűk közönségnek vetítette.

Vető a Pixel Galéria számára 20 videohaikut készített, melyek komputerrel manipulált látványvilágát sajátos „kép-zenéivel” ötvözi, de felhasználja a nyolcvanas évek alternatív zenei csapata, a Trabant zenéjét és dokumentumait is. Vető maga is az együttes tagja volt, zaj-zenei produkciói a Pixel Galériában látható-hallható elektrofirkáinak most is fontos alapelemei. 

NahTe a képi és hangi környezetszennyezés folyamából kiragadott és reciklált „nemzene” és „nemkép” fragmentumokból digitális-alkimista laborjában teremt zenét és filmet. A legkisebb erőhatás elve szerint újrahasznosított digithulladék a vizuális és akusztikus pszichedelia repetitív költészetével a Pixel Galéria terét hangolja újra. 

Az 1953-as születésű Vető János fotóművészeti tevékenysége rendkívül jelentős (Hajas Tibor performanszainak standfotósa, társalkotója volt). Vető a magyarországi kísérleti fotó hőskorszakának meghatározó alkotója, de emellett zenél, rajzol, fest; a nyolcvanas években Zuzuval, Méhes Lóránttal készített festményei, rajzai a kor underground szubkultúrájának emblematikus műveivé váltak. 

1992 óta Koppenhágában él, ekkortól kezdve ismét fotózik, filmeket készít. Az elektronikus jel-zajt is használva egyszerű jelenetek átlényegítésével, ismétlésekkel, lassításokkal vagy a régi koncertfilmek részleteinek újravágásával, saját komputerzenei aláfestéssel készíti videomunkáit. 

A kiállítás – amely keddtől péntekig 9.00 és 17.00 óra között, szombaton és vasárnap pedig 10.00 és 18.00 óra között látogatható – megtekintése díjtalan! 

(millenaris.hu) 

fürkész
2008.04.27