Nehéz idők
Harsh Times, Amerikai thriller, 2005
Egy újabb remek darab, amely végül egy szerencsétlen időzítés áldozata lett – ámbár nem került a hazai mozikba, most mi is megnézhetjük.

Az elsősorban forgatókönyvíróként ismert David Ayer első rendezésének főszereplője ugyanis egy Öböl-háborús veterán – az első iraki háborúról van szó –, és a történet még az újabb és sokkal kevesebb jóval kecsegető beavatkozás előtt íródott. Hogy ezt miért fontos tudni? Mert a film a lelkileg sérült háborús veteránok helyzetével foglalkozik, és bár nem pszichológiai tanulmányról, hanem izgalmas thrillerről van szó, nehéz nem látni azt, hogy milyen érzékeny témát dolgoz fel – el is suvasztották rendesen. Hőse, Jim Davis ugyanis katonaságból frissen leszerelve valóságos időzített bomba.

Bár rendes állást és családot szeretne, nem tud szabadulni a háborúban szerzett élményektől, csakhogy ezáltal nem túlérzékennyé, ellenkezőleg, tökéletesen érzéketlenné válik, és akár halálos nyugalommal nézi végig, ha az orra előtt vágják el valakinek a torkát. Régi haverja, Mike azonban még mindig azt a nagylelkű és barátságos fickót látja benne, aki a háború előtt volt, így amikor újra együtt kezdenek el lógni, csak fokozatosan derül ki számára, hogy mennyire megváltozott a legjobb barátja. A bili akkor borul ki először, amikor Jim felvételi kérelmét a Los Angeles-i rendőrséghez visszautasítják, mivel mentálisan instabilnak tartják – ám kisvártatva a belbiztonsági szolgálat keresi meg hősünket – nekik nagyon is jól jönne valaki, aki gondolkodás nélkül tud ölni. Mindezt a mindig remek Christian Bale már-már ijesztően intenzív alakítása teszi nemcsak nézhetővé, hanem lebilincselően izgalmassá, aki itt is tökéletesen veszi fel karaktere minden jellegzetes vonását és megszállottságát.

Forrás: Est.Tv

2008.04.30