Nine Inch Nails: The Slip
(The Null Corporation)

Úgy tűnik, Trent Reznornak nagyon megtetszett az utóbbi időben a Radiohead (In Rainbows) és a Charlatans (You Cross My Path) által megkezdett rajongóbarát internetes lemezkiadási trend. Először pártfogoltja, Saul Williams albumát tette tetszőleges áron elérhetővé (The Inevitable Rise And Liberation Of NiggyTardust!), majd kiadott egy instrumentális számokból álló négylemezes Nine Inch Nails-anyagot (Ghosts I-IV), amelynek egy részéhez szintén fizetés nélkül lehetett hozzájutni. 2008 májusában pedig – alig több mint egy évvel a Year Zero megjelenése után – már teljesen ingyen kínálta letöltésre zenekara weboldaláról a NIN hetedik sorlemezének teljes anyagát, bő két hónappal a fizikai formában való megjelenés előtt.

Trent Reznor azon művészek egyike, aki a földöntúli szenvedésre építve csinálta meg a karrierjét és azon keresztül tudta kibontakoztatni tehetsége legjavát. A professzionális önpusztítást viszont a túlélés érdekében idővel valami másra kellett cserélnie, így a cingár, megkínzott test felfújt izomkolosszussá változott, és Rezzo a mértéktelen keserűségtől és kétségbeeséstől fűtött hangzást maga mögött hagyva hol új lehetőségek után tapogatózik, hol pedig a régi dühbe próbál kapaszkodni – többé-kevésbé meggyőzően. A 2005-ös energikus With Teeth – a dupla The Fragile-t követő fél évtizedes várakozás ellenére – közel sem lett kiemelkedő darabja a NIN-életműnek (de kiváló alapanyag volt a turnézáshoz, amint azt a Live – Beside You In Time DVD is megörökítette), a 2007-es Year Zero sci-fi konceptalbum pedig főleg az újszerű, rajongókat is bevonó koncepció és a lemez köré épített apokaliptikus valóságjáték miatt marad emlékezetes (de a Y34RZ3R0R3M1X3D remixlemez is egész izgalmasra sikerült). A rekordsebességgel összedobott és megjelentetett tízszámos The Slip is megáll a lábán, de a NIN-történelembe bevonulni elsősorban megjelenési körülményei, internetes ajándék mivolta révén fog. 

Már a dalok mellé csatolt, Year Zero-hangulatot árasztó szimbólumokkal teli digi-booklet is árulkodó: a 44 perces The Slip inkább tűnik az előző néhány albumról lemaradt ritkaságok kivonatának, mintsem egy átgondolt, hosszú alkotói munkafolyamat végeredményének. A 999, 999 című rövid instrumentális felvezetést követő 1, 000, 000 refrénjéről a Year Zero albumot felvezető Survivalism kislemezdal juthat eszünkbe, a Head Down üres gépdobjával és gitárnyikorgásával pedig hasonlóképpen a Year Zero sivár világába illeszkedik. Meglepetés, hogy a Letting You már-már a klasszikus The Downward Spiral időszakig nyúl vissza, a beharangozó diszkós Discipline és az Echoplex viszont inkább a With Teeth időnként zongorapötyögéssel központozott, brutalitással kevert dallamosságába kívánkozik. Az egyetlen zongorával előadott ballada, a Lights In The Sky a New Orleans-i áldozatok megsegítésére szervezett 2005-ös jótékonysági koncert tiszteletére íródott Non-entity lendületét vesztett verziója is lehetne, a Corona Radiata című hét és félperces instrumentális töltelékszámot még egy további, valószínűleg szintén a Ghostsról lefelejtett darab követi (The Four Of Us Are Dying), de a változatosabb – bár magas „je-je-je-je” vokáljaival meghökkentő – Demon Seed sem a legmarkánsabb lezárás. 

A lemezt a megszokottól eltérő módon Reznor ezúttal igazi zenekari felállással vette föl (az utolsó két koncertsorozatról ismerős Josh Freese dobossal és Alessandro Cortini billentyűssel, illetve a 1994 és 2000 között már két legendás Nine Inch Nails-turnét megélt Robin Finck gitárossal), a NIN háza táján régóta ismerős Alan Moulder és Atticus Ross produceri közreműködésével. A kreatív kollaboráció jó irány, de Reznornak új utakat és módokat, új, meggyőzőbb eredménnyel kecsegtető inspirációs forrásokat kellene találnia, hogy a legközelebbi kiadványnak ne csak egy érdekes körítés, vagy a jól bevált név legyen a vonzereje.

Katona Eszter
2008.08.01