Fekete augusztus
Black August, Amerikai filmdráma, 2007
A hatvanas évek a feketék öntudatra ébredésének és a polgárjogi mozgalmak korszaka volt Amerikában, George Jackson pedig azáltal vált híressé, hogy aktív szerepet vállalt a haladó eszméknek a fekete elítéltek közötti népszerűsítésében.

Jackson tizennyolc éves volt, amikor életfogytiglani börtönre ítélték egy benzinkút kirablásáért 1960-ban – ahol mindössze 75 dollár volt a zsákmánya. Tizenegy évet töltött kaliforniai börtönökben, ebből hetet magánzárkában, majd 1971. augusztus 21-én őt és öt társát tisztázatlan körülmények megölték a San Quentin állami börtönben egy lázadás során. Ezek a puszta tények. A film Jackson utolsó napjait mutatja meg, de feltárja azt a politikai és társadalmi légkört is, amely kiváltotta a politikai (és szellemi) ellenállást, másrészt láthatjuk azt a hatalmi mechanizmust, amely csírájában próbált elfojtani mindenféle másképp gondolkodást. Mert az Egyesült Államok, a demokrácia élharcosa még az 1970-es évek elején is az egyik legkevésbé toleráns politikai struktúrával „büszkélkedhetett”.

George Jackson éles eszű fiatal bűnözőként került a rács mögé, ahol a Fekete Párducok hatása alatt elkezdett művelődni, megismerkedni a kor legfontosabb eszmei irányzataival, és ami még fontosabb, rabtársait is megpróbálta felrázni. Végül a hatóságok úgy próbálták elhallgattatni, hogy egy börtönőr meggyilkolását akarták rákenni – Jackson pedig elkeseredésében szőkést kísérelt meg, ami aztán kisebb vérfürdővel végződött. A film hitelességét mindenképpen garantálja, hogy az egyik társrendező, TCinque Sampson maga is 22 évet töltött a rács mögött, ráadásul ugyanabban a börtönben, mint Jackson, CSI: Helyszínelőkből ismert Gary Dourdan pedig remekül kelti életre magát a bűnözőből lett aktivistát. Tanulságos néznivaló!

Forrás: Est.Tv Magazin

2008.07.25