Banditák
Bandits, Amerikai krimi-vígjáték, 2001
Először kissé nehéz megszokni Bruce Willis és Billy Bob Thornton kettősét. Willis sokkal lerobbantabb, mint máskor, a hosszú haj pedig pocsékul áll neki, Thornton pedig még ramatyabbul néz ki.

De a története nem indul túl jól, egész pontosan egy félresikerült bankrablás során látjuk először hőseinket, akik kénytelenek végiggondolni, mit is szúrtak el. Ők ugyanis a Megszálló Banditák, ami a megtévesztő magyar fordítás ellenére annyit jelent, hogy úgy rabolnak bankot, hogy előző este elmennek az igazgató házába, és foglyul ejtik az illetőt, családjával együtt. Aztán reggel, még nyitás előtt együtt elmennek a bankba és elviszik az összes pénzt. Ez jó kis terv, sokszor be is válik, egészen addig, amíg a véletlen össze nem hozza hőseinket egy Kate nevű furcsa asszonnyal. Ő aztán jól megkavarja a két lelkes bankrabló életét, mivel mindketten beleszeretnek, és ő egyiküknek sem tud nemet mondani.

Innentől már sok mindent lehet sejteni, de ezek közül aztán sokról kiderül, hogy bizony nem igaz, de bármilyen fordulatos is Barry Levinson (Étkezde, Jó reggelt, Vietnám!) alkotása, elsősorban mégsem a történetre, hanem a karakterekre épül. És hiába adott a két ripacskodó macsó, a filmet Cate Blanchette viszi el, aki ekkor már maga mögött tudhatott egy Oscar-díjat, mégis hajlandó annyit bohóckodni, amennyit kell, és annyira hülyét csinálni magából, amennyire csak lehet. Egyszerre jó komikus és nagyon szexi, a maga hisztis módján. Hozzá képest elég szürkének tűnik a nagy Burce Willis - aki ezúttal is becsempészte kislányait a filmbe - és a szintén Oscar-díjas Thornton is, akinek filmbéli allergiája az antik bútorokra korántsem kitalált.

Forrás: Est.Tv Magazin

2008.08.01