Queen: Rock Montreal & Live Aid
A Greatest Video Hits 1, Greatest Video Hits 2 és Live At Wembley Stadium DVD-kiadása, az 1982-ben rögzített Queen On Fire – Live At The Bowl, illetve az 1975-ös A Night The Opera jubileumi újrakiadásához járó bónuszkorong után újabb DVD-kiadvány dokumentálja a Queen csúcskorszakát: az 1981-es montreali fellépéseket megörökítő koncertfilm annak idején VHS-formátumban We Will Rock You címmel jelent meg, de 2007 végén a produkció hanganyagát tartalmazó Rock Montreal koncertlemezzel egy időben kiadott és címében is ahhoz igazított DVD-verzióra újravágták és digitálisan feljavították képben és hangban egyaránt. A kiadvány kétlemezes verzióban is kapható, ahol a bónusz DVD-re az 1985-ös Live Aid fellépés idején rögzített anyagok kerültek (ez a dupla kiadás a Rock Montreal & Live Aid címet viseli borítóján).

A Queen a nyolcvanas évek elején érte el fennállásának legsikeresebb korszakát. A kvartett ekkorra már az egész világot meghódította, az Egyesült Államokban és Angliában is egyszerre vezette az album- és a kislemezlistákat, Rióban minden idők egyik legnagyobb koncertjét adta 130 ezer fizető néző előtt (egyetlen popzenei fellépésre ilyen sokan nem még vettek jegyet korábban), de Japánban is eladási rekordokat döntögetett. 1981-ben az együttes zeneileg jelentős váltás közben, a korábbi lemezeknél poposabb The Game után és a new wave térhódítására válaszoló Hot Space előtt egyfajta átmeneti állapotban leledzett, a koncertjein azonban továbbra is ugyanazt a hangos stadion-rockot játszotta, mint a hetvenes években (Freddie Mercuryék ezen a turnén még csak négyen zenéltek, de pár hónappal később már kisegítő billentyűst is alkalmaztak élő fellépéseiken). 

A két montreali koncertet teljes egészében rögzítették, mégpedig az akkoriban kizárólag moziformátumként számításba vett 35 mm-es filmre, ám a felvételből készült We Will Rock You koncertfilm a vártnál gyengébbre sikeredett, ezért a mostani DVD-verzióra az eredeti negatív alapján újravágták anyagot, valamint kijavították a kép- és hanghibákat. A fellépésekről készült film egy magabiztos, csúcsformában játszó Queent örökít meg, az együttes az 1980-as The Game legjobb számai (Crazy Little Thing Called Love, Play The Game, Another One Bites The Dust, Save Me, Dragon Attack) és a David Bowie-val írt aktuális Under Pressure kislemezdal mellé a korábbi albumokról igazi slágerparádét válogatott össze, csak egy-két fontosabb dalt hagyva ki a programból (Bicycle Race, Don't Stop Me Now). Freddie Mercury a szokásos showman-szerepben tündököl (a ráadásra már alsógatyában és baseball-sapkában jön ki), a hiperaktív frontember teátrális előadása mellett a zenekar többi tagjának csupán a pontos zenéléssel kellett törődnie. 

QQQQ 

 

EXTRÁK:  

A montreali koncertfilmhez Brian May és Roger Taylor rögzített friss audiokommentárt. A kétlemezes Special Edition második DVD-jén a minden idők legjobb koncertprodukciójának is megválasztott 1985-ös, 20 perces, hatszámos Live Aid fellépés kapott helyett (plusz az est fináléjában, már a Queen-koncert után Brian May és Freddie Mercury által kettesben előadott Is This The World We Created?), de bónuszként a legendás fellépés próbájáról is kapunk három számot és egy rövid interjút (ezek eddig kiadatlan felvételek). A második korongon az 1985-ös anyagok mellett egy ’82-es amerikai tévéinterjút is megtekinthetünk.  

QQQQ 

2007  Hossz: 95 perc  Kiadó: Eagle Vision/CLS  Hang: angol sztereo + DTS 

Bokor Péter
2008.02.01