Meghalt a femme fatale
Nyolcvanhét éves korában álmában elhunyt Ann Savage amerikai színésznő, aki kult státusra tett szert, miután eljátszotta a női főszerepet Edgar G. Ulmer híres film noirjában, az 1945-ös Terelőútban (Detour).

A sztár még karácsony napján távozott egy öregek otthonában, miután a közelmúltban sorozatos agyvérzéseken esett át. Halálát ezek komplikációi okozták – közölte menedzsere, Kent Adamson. 

Ann Savage – aki filmszerepeivel az állandóan dohányzó, a férfit veszélybe sodró igazi femme fatale megtestesítője volt – színésznőként egy 1943-as krimiben, a One Dangerous Nightban debütált a vásznon. Ezt követően az ötvenes években több mint harminc filmben játszott, főleg noirokban. 

A színésznő hollywoodi karrierje az ötvenes évek közepén elhalványult, de később igazi reneszánszát élte, amikor feltűnt Guy Maddin kanadai kultfilmes 2007-es dokumentumfilmjében, a My Winnipegben. Savage legnevezetesebb szerepe azonban máig Vera alakjának megformálása Edgar G. Ulmer legendás film noirjában, a Terelőútban (Detour). 

A filmet az amerikai Kongresszusi Könyvtár hivatalosan az első film noirként és B-filmként vette nyilvántartásba, Savage alakítását Veraként pedig a Time beválasztotta minden idők tíz legjobb filmes gonosztevőjének listájára olyan hősök közé, mint James Cagney bandavezére a Fehér izzásban vagy Robert Mitchum Max Cadyje az 1962-es Rettegés fokában. 

Ann Savage élete során három alkalommal ment férjhez, ám gyermeke egyik házasságából sem született. Harmadik férje és menedzsere, Bert D’Armand 1969-ben halt meg, azóta a színésznő jórészt egyedül élt. Holttestét állítólag D’Armand sírja közvetlen közelében helyezik végső nyugalomra a Hollywood Forever temetőben Los Angelesben. 

wenn
2008.12.29