Charlie Bartlett
Az elsősorban vágóként tevékenykedő Jon Poll jó kis filmet rakott össze – mintha csak az Amerikai szépség tini verzióját néznénk.

A 17 éves Charlie Bartlett gazdag családból származik: sofőr viszi iskolába és szó szerint egy kastélyban lakik édesanyjával. Mivel az előkelő magániskolából meglehetősen nyomós indok miatt (jogosítványokat hamisított nagyüzemben) kicsapják, anyja beíratja egy állami iskolába, ahol a fiú rögtön a helyi durva arc céltáblájává és bokszzsákjává válik. 

Hogy némi népszerűségre tegyen szert, elkezd különféle idegnyugató vagy éppen serkentő pirulákat árusítani a Ritalintól a Xanaxon át a Prozacig – előbb saját készletből, majd nagyszabású vállalkozást hoz létre, és a város pszichológusaitól csellel nyert gyógyszerekkel kezd el kereskedni. 

De Charlie-t elsősorban nem a nyereségvágy hajtja: valóban segíteni szeretne, és „a suli pszichiátereként” nemcsak bogyókkal látja el diáktársait, de meg is hallgatja gondjaikat, így hamarosan az iskola egyik vezéregyénisége lesz, és még az igazgató csinos lányának figyelmét is felkelti. A dolgok tehát olajozottan működnek, hamarosan azonban némi zavart okoz, hogy a kimért (és mellesleg alkoholista) iskolaigazgató (Robert Downey Jr. remek alakítása) rászáll hősünkre, Charlie tevékenysége ráadásul akaratlanul is tragédiához vezet. 

A Charlie Bartlett a szokásosnál eredetibb és eszesebb tinifilm. Komoly témákról (tinédzserkori problémák, depresszió, iskolai bántalmazás, alkoholizmus, a szülő elvesztése, öngyilkossági kísérlet) beszél őszintén, keresetlenül és könnyedén – valamiféle olyan gunyoros hangvétellel, mint azt annak idején az Amerikai szépség tette (csak szerencsére itt elmarad a tragikus zárlat). Az ifjú tehetség, Anton Yelchin (Alpha Dog, Huff című sorozat) pedig végre főszerepben is megmutathatja, mit tud. 8/10 

Kiadás: 

Magyar, angol DD 5.1-es és magyar sztereó hang, magyar, angol felirat. Extraként mindössze a film kétféle előzetese. 3/10 

Charlie Bartlett, 2007 * 93 perc * Fórum Home Entertainment * (12) 

fürkész
2009.03.01