Próbatétel
Butterfly on a Wheel, Kanadai-angol krimi, 2007
Paramount Channel, október 25. 21:00
A volt 007-es titkos ügynök, Pierce Brosnan igazából akkor van elemében és akkor tényleg jó, amikor genyót kell játszania - mint a Panamai szabóban vagy a Matadorban.

Most pedig tényleg elég kellemetlen figurát alakít, és mivel ő a film egyik producere, itt aztán szabad teret kap ahhoz, hogy mindent kihozzon egy kegyetlenül manipuláló, gátlást nem ismerő figurából. Ő az a titokzatos férfi, aki minden figyelmeztetés nélkül bukkan fel a kedves, mutatós és jól szituált pár életében. Abby és Neil Warner látszólag tökéletes házasságban élnek: Neil hajtós és sikeres yuppie, Abby pedig gyönyörű kislányukra és mutatós házukra vigyáz, egészen addig a napig, amikor az autójukba ülve meglepi őket a hátsó ülésen megbúvó vadidegen férfi, aki egyrészt eleve fegyvert fog rájuk, másrészt közli velük, hogy elrabolta a kislányukat, aki meghal, ha nem teljesítik követeléseit. A férfi egy közönséges emberrablónál azért is veszélyesebb, mivel nem a pénzre fáj a foga: a Warner házaspár 10 év alatt felépített, példás(nak tűnő) életét akarja szétrombolni.

Különböző megalázó feladatokat állít a szülők elé, majd felteszi nekik a kérdést: megölnének-e egy ártatlan embert, hogy megmentsék a gyereküket? Az persze csak a legvégén derül ki, hogy kicsoda a titokzatos férfi és pontosan mit is akar - és bár a film megtekintése után minden roppant logikusnak és egyértelműnek tűnik, addig akad fordulat bőven, és akad köztük pár igazán meglepő is - és pár szokványos is. A Próbatétel ilyen értelemben kissé ódivatú, de roppant nagy műgonddal, remek zenével, pazar képekkel és főleg jó tempóban összerakott film, ahol nem a jellemek, hanem a fordulatok számítanak. Ennek ellenére Brosnan, és főleg a mindig megkapó Maria Bello (Erőszakos múlt) is bőven kitesznek magukért. 


Forrás: Est.Tv Magazin

2009.03.27