Lehet Más a Piknik
Budapest, Erzsébet tér, 2009. május 1. 17:30
Daniel Cohn-Bendit, a szó szoros értelmében mozgalmas életű európai parlamenti képviselő, május 1-jén Budapestre jön piknikezni.

Az 1945-ben német menekültek fiaként Franciaországban született Daniel Cohn-Bendit először az 1968-as párizsi diákforradalom egyik vezéreként lépett színre. Radikális nézetei és hajszíne miatt „Vörös Dany”-ként emlegette a bulvársajtó. Pár hónappal később kiutasították Franciaországból, ahonnan második hazájába, Németországba költözött. Itt óvóbácsiként, újságíróként és könyvesbolti eladóként dolgozott, és persze szenvedélyesen politizált. 

A 80-as évek elejére az egykor vörös Dany „bezöldült”, az alakuló német Zöldek egyik szószólója lett, a magyar származású későbbi német külügyminiszter Joschka Fischerrel együtt. Cohn-Bendit volt képviselő, önkormányzati tanácsnok és miniszter is, és rájött, hogy a parlamentáris demokrácia mégse annyira rossz dolog. Ma az európai parlament képviselője, a Zöldek frakcióvezetője, de elsősorban vérbeli európai. Mindennél fontosabbnak tartja, hogy parányi kontinensünkön a kölcsönös megértés és elfogadás jegyében élhessünk együtt. Ami forradalmár korszakából megmaradt: Legendás harciassága, csillogó szónoki képességei, rajongása a minőségi foci iránt. 

Ha van kedved találkozni egy vérbeli européerrel, úgy május 1-jén ott a helyed az Erzsébet téren, ahol az egykori forradalmár mellett találkozhatsz a Kaukazussal, az Afrobreakz-zel, a TÁP színházzal vagy éppen a Papilio Podium tűzszínházzal. Ezen kívül lesz ott pléd, szendvics, sörözés, barátok. Ott a helyed! 

2009.04.27