Michael Jackson: This Is It
Michael Jackson: This Is It, 2009 Színes, feliratos amerikai zenés dokumentumfilm, 112 perc
Tudjuk, hogy Jimmy halála óta igazán nagy veszteség nem érheti az emberiséget, idén júniusban mégis egy pillanatra megállt az ütő a világ vérkeringésben, amikor Michael Jackson váratlanul (?) elhagyta az árnyékvilágot.

Meghalt a király, éljen a király! – szokás ilyenkor mondani, csakhogy nincsen kit dicsőíteni, mert Jackóhoz fogható uralkodót az utóbbi évtizedekben nem termelt ki a zeneipar. Ugyan ki tud megnevezni olyan előadót, aki kiskorában olyan cuki volt, mint Tóth Lüszi; tinédzserként sármos, akár Kárász Zénó; fiatal felnőttként olyan vagány, mint James Dean; érett férfiként pedig Teréz anya gondoskodásával aggódott bolygónkért és lakóiért?

A fél évszázados (és ebből minimum 45 évet reflektorfényben töltő) Michael Jackson ötvenkoncertes fellépéssorozattal készült a nagy visszatérésre, melynek a This Is It (= Ez Az) címet adta, ám visszatérés helyett csak ez lett belőle: egy a kulisszák mögé pillantó koncertfilm a felkészülési időszakról, melyben Jackson azzal a Kenny Ortega koreográfussal dolgozott újra együtt, aki Gene Kellytől tanulta a szakmát, és aki színpadi munkái mellett a High School Musicalek rendezésével szerzett filmes gyakorlatot. Istenem, lehet, hogy valaki számított a tragédiára, és a halálozási rovat kolumnistáihoz hasonlóan idejében elkezdte fogalmazni az audiovizuális gyászhírt? 

Tegyük inkább félre a gyanúsítgató elméleteket, és nézzük a zsenit, amíg nézhetjük: egészen pontosan két hétig, hogy karácsonykor már DVD-n kerülhessen a film a fa alá egy pár flitteres kesztyű kíséretében…  

csmozi
2009.10.15