Zárul a 4. LIFT – Leszbikus Identitások Fesztiválja
Budapest, 2009. október 5 - 10.
Egy magyar dokumentumfilm, az Eltitkolt évek ingyenes vetítésével zárul a 4. LIFT – Leszbikus Identitások Fesztiválja, mely idén az „Időt-álló leszbikusok – régen és most” szlogen alatt fut.

Negyedszerre rendezte meg idén a Labrisz Egyesület a Leszbikus Identitások Fesztiválját, amely ez alkalommal közel egyhetes programfolyammá duzzadt. Október 5. és 9 között, esténként 20 órától a fővárosi Művész mozi adott és ad otthont a magyar és külföldi leszbikus témájú játék- és dokumentumfilmeknek. 

A közönség a héten láthatta már például a Csókkal és körömmelt, az Oltalom című francia-olasz filmdrámát vagy Horváth Lili Napszúrását, Péterfy Borival az egyik főszerepben. Október 8-án, csütörtökön a Half Laughing című amerikai kisjátékfilmet és az Érzékek iskolája című magyar alkotást vetítik, majd 9-én, pénteken jön az idei csemege, egy magyarországi premier. 

A rendszerváltás előtti hazai leszbikus életet bemutató dokumentumfilmet, az Eltitkolt éveket a mozi Chaplin termében mutatják be. A vetítést 22 órától beszélgetés követi a rendezővel és a szereplőkkel a szomszédos Café Undergroundban. A Takács Mária rendezte Eltitkolt években tizenegy nő vall az eltitkolt évekről: nőkről, szerelemről, családról, boldogságról, fájdalomról – a rendszerváltás előtt és után. 

Október 10-én, szombaton déltől pedig a fesztivál átköltözik megszokott helyére, a Merlin Színházba, ahol idén is különböző témájú workshopok (orgazmus, vidéki szubkultúra), kerekasztal-beszélgetések (leszbikus magyar irodalomtörténet, leszbikusság és pszichológia, leszbikusok a magyar filmben), játékok, továbbá egy sokszínű és -műfajú kiállítás vár minden érdeklődőt a délután folyamán. És aki elmulasztotta, megnézheti a héten vetített filmek közül a legnépszerűbbeket. Este szubkulturális zenekarok mutatkoznak be, végül pedig hatalmas buli zárja a programsorozatot. Szombaton adják át az idei LIFT-díjat is egy, a leszbikus közösségért régóta munkálkodó személynek. 

A szervezők idén is szeretnék hangsúlyozni, hogy a fesztivál mindenki számára nyitott, nemtől, kortól, szexuális orientációtól függetlenül (az esti buli kivételével, ahová csak nőket várnak). A buli kivételével minden szombati rendezvény ingyenesen látogatható. A Művész mozi LIFT-filmvetítései szintén ingyenesek, de a pénztárban kötelező nullás jegyet váltani az előadásokra. 

(Pesti Est, labrisz.hu) 

2009.10.08