Saját gyártású magyar sorozat indul a Spektrumon
Gáza, Etiópia, Afganisztán − a hírek helyszínei. A Színház- és Filmművészeti Egyetem két végzős hallgatója novembertől minden hónap első szombatján veszélyzónákat mutat be a Spektrumon. Cseke Eszter és S. Takács András arra kíváncsi, ami a hírekből kimarad.

A Spektrum vadonatúj műsorában két magyar egyetemista veszélyzónákba utazik, és emberi történeteket keres a hírek mögött. Az On the Spot a nyugati televíziózásban már elterjedt stílusban, a digitális újságírás eszközeivel készül. Itt nincs nagy stáb, a két diák operatőr, riporter, szerkesztő és vágó egyszerre. Ez adja a műsor közvetlenségét, fiatalos lendületét, és nem utolsósorban exkluzivitását: olyan emberekhez és olyan helyszínekre is eljutnak, ahová a feltűnést keltő forgatócsoportok nem.

Az első részben Cseke Eszter és S. Takács András a világ egyik legveszélyesebbnek tartott zónájából, a Gázai övezetből jelentkezik. Leereszkednek az egyiptomi határ alatt húzódó csempészalagutakba, aknavetők és gépfegyverek társaságában beszélgetnek a hírhedt Al Qassam-terroristákkal, megkeresik az egyetlen izraelit az övezetben, aki másfél millió palesztin között él, és mindenki tudja róla, hogy zsidó. Miért költözik egy huszonéves palesztin lány New Yorkból Gázába? Hogyan lesz valakiből terrorista? Hogy válik békepártivá, aki gyerekként kövekkel dobálta az izraeli katonákat, és emiatt kezét-lábát eltörték? A két magyar egyetemistát az érdekli, ami a hírekből kimarad, és hogy tényleg minden úgy van-e, ahogy a hírekben mondják.

Az első rész vetítési időpontja: 2009. november 7., szombat, 21.30

 

2009.10.21