Spagettiwestern-kollekció 2.
Preparati la bara!/Il grande Silenzio/Vamos a matar, compañeros!, 1967/1968/1970, 88/100/114 perc, Ultra Film (18)
A hajdan elmaradt moziforgalmazás és néhány megkésett tévés vetítés után ma DVD-n ismerhetjük meg a spagetti western szakadtas, de máig népszerű műfajának remekeit. Sergio Leone művein túl is készült ugyanis sok jó film a dél-spanyolországi pusztákon.

Három lemezen két elég jó és egy egészen különleges olasz western érkezik. A halál csöndje mindjárt a végpontot jelenti mindabban, amiben az olaszok a feje tetejére állították az amerikai western szabályait: például derékig érő hóban játszódik, és a rosszak győznek benne. A főszerepet pedig a kor művészfilmjeinek érzékeny értelmiségi figuráira szakosodott Jean-Louis Trintignant játssza – némán. Képileg gyönyörű, lelkileg felkavaró darab Morricone egyik legszebb muzsikájával. Rendezője, Sergio Corbucci két évvel későbbi műve, a nagy költségvetésű, politikai tartalommal terhelt, de komikus hangvétellel könnyített Egy kincskereső Mexikóban Franco Nero és Tomás Milian színészi kettősére épül.

A tévés szinkronok korrektek, a Viva Django friss magyar hangja viszont éppen csak tűrhető. Ferdinando Baldi filmje az alapműnek számító Django előzménye akar lenni: élvezhető bosszúwestern, amiben mellesleg annak lehetünk szemtanúi, hogy Terence Hill később jellegzetessé váló manírjai hogyan tünedeznek elő Franco Nero-hasonmási rutinja mögül. 

A három főfilm mellé extraként egyebek mellett két teljes film is jár: A bosszú lovasa, egy remek western 1967-ből, amely variáció a Pár dollárral többért történetére, illetve egy késői, harmadvonalbeli darab, az Isten fegyvere. A gazdag csomag láttán egyik szemem sír – a két bónuszfilm képminősége ugyanis olyan hitvány, amilyenről reméltük, hogy ilyet a DVD-korszakban már nem fogunk látni –, a másik nevet, mert a külföldi kiadások interjúi, kimaradt és alternatív jelenetei a helyükön vannak.  

nelson
2009.12.01