41. Magyar Filmszemle: az Országos Diákzsűri díjai
A „nagy” zsűri mellett idén is díjazott a film szakos főiskolásokat, egyetemistákat képviselő Országos Diákzsűri is a február 8-án este véget ért 41. Magyar Filmszemlén. A nagyjátékfilmes fődíjat náluk is a Bibliotheque Pascal nyerte.

Hajdu Szabolcs rendezése „egyedi világlátásáért, vizuális gazdagságáért, nemzetközi szinten is versenyképes kvalitásaiért” kapta a Zöld Holló nevű elismerést. A Diákzsűri tagjai szerint a Bibliotheque Pascal volt az idei Szemle leginkább filmként működő filmje. A nagyjátékfilmes kategória különdíját a diákok Dyga Zsombor Köntörfalak című munkájának ítélték oda. A film természetes és hiteles színészi játékáért, a precízen komponált látványért, az ízléses és csiszolt párbeszédekért, zenéjéért és mindezek összjátékáért nyerte a kitüntetést. 

A kisjátékfilmes kategória fődíját az indoklás szerint „egy kimagaslóan jól strukturált, eredeti témát feldolgozó” alkotás, a Dési András György – Móray Gábor alkotópáros rövidfilme, Az utolsó kép vihette haza. A Diákzsűri szerint ugyanis „a karakterek finom árnyaltsága, az atmoszférateremtő eszközök kidolgozottsága, a szellemes dialógusok szépen rímelnek a film könnyed képi világára és a hangsúlyos vonalvezetésre”. A különdíjat képi perfekcionizmusa és a didaktikát nélkülöző, egységes szerkezete miatt az Éjfél nyerte el, mely „az egyszerűség érzetét keltve mesél el egy mélységesen emberi történetet”. Ebben a szekcióban kiosztották a legígéretesebb fiatal tehetség díját is, amit Lichter Péter kapott, Félálom című kísérleti filmjéért. 

A legjobb dokumentumfilm a diákok szerint Péterffy András Mozgóképregény – A Korbuly család XX. százada című munkája volt, míg a különdíjat ebben a kategóriában Forgács Péter Hunky Bluesának adták. A legjobb tévéfilm a Komoly dolgok (r.: Szabó Csilla), a különdíjas tévés alkotás pedig Mundruczó Kornélnak a mozikban is vetített műve, A Nibelung-lakópark lett. 

(Filmszemle Sajtóiroda) 

2010.02.09