Ion Luca Caragiale: Az elveszett levél
Békéscsaba, Jókai Színház, 2010. április 8. 19:00
Ion Luca Caragiale volt súgó, iktató, könyvtáros, tanár, kocsmáros, tanfelügyelő, szerkesztő, vezérigazgató, színházigazgató, 1904-től pedig Berlinben élő menekült. Mellesleg, a román drámairodalom egyik legérdekesebb figurája.

A Jókai Színház a Színházi Szomszédolás évadának utolsó bemutatójaként Az elveszett levelet viszi színpadra, amely Caragiale egyik világszerte ismert komédiája. Az alkotó 1885-ben írta, de ezt meg nem mondaná senki sem.

A darab cselekménye egy elveszett levél körül forgolódik, melyet Tipâtescu helyi prefektus ír a szeretőjének, aki nem más, mint a szép Zoé, a helyi konzervatív párt elnökének a felesége. A levél – melyet egy negyedik senki talál meg – a dolgok szerencsétlen alakulása folytán a helyi liberális ellenzék vezetőjének kezébe jut. Az ártatlan szerelmi levelecske politikai lavinát indít el. Zsarolások, korrupciók, elvtelen ajánlatok és fenyegetések sorozata indul meg, fölmutatva a jelszavak mögött meghúzódó farkasvicsorgást, ürességet, ostobaságot és veszélyes gonoszságot. Ezt a játszmát járja körül Caragiale szarkasztikus humorral, amely a politika egyetlen olyan ellentéte, amin nem talál fogást. 

A darabot Laurian Oniga, az aradi színház igazgatója rendezi, a bemutatóra a magyarországi választást megelőző napon kerül sor. Felhívjuk rá mindenki figyelmét, hogy a történetben fellelhető minden hasonlóság a magyar politikai mezőnnyel csak a véletlen műve lehet. 

Junior
2010.04.08