Oltalmazó ég
The Sheltering Sky, angol-olasz filmdráma, 132 perc, 1990
Az ultranyomasztó filmdrámákra specializálódott művészek hajlamosak elragadtatni magukat, és elfeledkezni róla, hogy a többtonnányi kínszenvedésen és nihilen kívül valami mást is illenék közvetíteniük a néző felé.

Nos, Bertolucci nem tartozik kifejezetten a jövőképromboló rendezők közé, és ennél fogva az Oltalmazó ég is túlmutat a tömény kilátástalanságon. Azért néhányan bizonyára éreznek majd némi kényszert, hogy a képsorok hatására megdézsmálják a Szécsi Pál-rajongó muter Xanax-készletét. 

1947 - A Moresby házaspár, Port és Kit számára a menekülés, a kaland jelentheti a kiutat hétköznapjaik válságából. Elhatározzák, hogy egzotikus utazásra mennek Afrikába, hogy végre tartalommal töltsék meg kiüresedett kapcsolatukat. Az egyhangú, kegyetlen sivatagi táj, az idegen életstílus azonban épp ellenkezőleg hat rájuk, mint ahogy várták. Ráadásul Port tífuszos lesz és ebbe bele is hal. Ezek után Kit magára hagyva folytatja végtelennek tűnő útját a kietlen sivatagban, míg egy karaván rá nem talál. Különösebb ellenállás nélkül adja oda magát egy igéző szemű fiatal tuaregnek, ám a férfi háremének asszonyai nem fogadják kitörő örömmel az új jövevényt. 

kirsch
2010.05.25