Garfield és a Zűr Kommandó 3D
Garfield’s Pet Force, 2009 Színes, magyarul beszélő amerikai-dél-koreai animációs film, 73 perc
Kedvenc lasagnafaló narancssárga macskánk végre-valahára nem Tilla hangján ripacskodó, az animációt az élőszereplős felvételekkel vegyítő világban, hanem eredeti formájában, rajzolva jelenik meg! – gondolhatnánk elsőre, ...

...ha nem tudnánk, hogy a filmesek az utóbbi egy-két évben érdekes módot választottak Garfield vászonra adaptálására. Bizony, ezt a tipikusan kétdimenziós figurát, a párkockás képregények fanyar humorú, lusta hősét is utolérte a végzet, és nemcsak hogy komputeranimációs, de rögtön 3D-s animációs filmbe száműzetett. A következő intő jel mindjárt a (magyar) cím, hiszen a Star Wars és egyéb űrfilmek paródiája már tíz évvel ezelőtt is lejárt lemez volt. Az sem segít ezenkívül a filmen, hogy az animáció minősége feltűnően kezdetleges benne, konkrétan még a kilencvenes években is kínos lett volna.

A Garfield és a Zűr Kommandónak az önreflexió legolcsóbb formájával élő cselekménye szerint kövér főhősünk és barátai, Jon, Ubul, Nermal és Heléna Rajzfilmvilágban élnek. A film igazi, nagybetűs Hőse azonban ezúttal Garzooka: egy dagadó izmú, deltás Superman-testre erőltetett Garfield-fej (nem vicc!). Az ő feladata, hogy visszaszerezze a Vetvix nevű gonosz perszónától a galaxis legveszélyesebb fegyverét, egy molekulakeverőt. Mindez pedig azért hangzik ilyen borzalmasan, mert borzalmas is.

Az ízléstelen, humortalan és ötlettelen még enyhe kifejezés rá, és a legszomorúbb az egészben, hogy vastagon benne volt az eredeti képregényt jegyző Jim Davis is. Hát ilyenkor mondják, hogy no comment. 

fürkész
2010.08.05