Jákob rabbi kalandjai
Les Aventures de Rabbi Jacob, francia-olasz vígjáték, 100 perc, 1973
Hogy a vegytiszta ripacskodás a legritkább esetben szórakoztató, arra számtalan példát lehetne hozni. (Pláne hazai színtérről.) Louis De Funes zsenialitását azonban mi sem mutatta jobban, hogy ezzel együtt is végtelenül szórakoztató bírt lenni.

Victor Tukán – régebbi szinkronos verziókban Fakopáncs - nem az előítéletek embere. Legyen az ember színesbőrű, zsidó vagy arab, a francia gyárost mindez nem zavarja - egészen addig, amíg mindenki marad a saját hazájában. A sors azonban úgy hozza, hogy Victor, útban lánya esküvőjére, számtalan olyan kalandba keveredik, melyek megkérdőjelezik megrögzött előítéleteit.  

Először is megtudja, hogy hűséges sofőrje, Salamon valójában zsidó. Majd őt nézik négernek, amikor arca véletlenül bekormozódik. Mindezek tetejébe balesetet szenvednek és amikor Victor segítséget próbál szerezni, egy arab fickóval hozza össze a sors, aki terroristák elől menekül. Egy hirtelen jött ötlettől vezérelve mindketten rabbinak öltöznek, s nem sokkal később egy zsidó családi ünnep kellős közepén találják magukat. 

kirsch
2011.02.18