Meghalt Gary Winick
Mindössze 49 éves korában vasárnap elhunyt Gary Winick amerikai rendező, producer, a Levelek Júliának és A csajok háborúja direktora. A filmes rákbetegségben szenvedett, de több barátja és kollégája is azt hitte, legyőzte a végzetes...

...kórt, halála így váratlannak tekinthető. „Ez egy olyan harc volt, amiről azt hittük, hogy megnyerte” – nyilatkozta Winick szóvivője. Ahogy Matt Dentler filmforgalmazó szakember, az elhunyt rendező egy kollégája fogalmazott Twitter-oldalán: „túl későn halt meg ahhoz, hogy bekerülhessen az Oscar-megemlékezésbe (a vasárnap este lezajlott Oscar-gálán a hagyományoknak megfelelően összeállításban emlékeztek meg az előző díjátadó óta eltelt év filmes halottjairól – a szerk.), viszont minden más tekintetben fájóan korán ment el”

Gary Winick pályáját független filmesként kezdte, de később olyan mainstream produkciókat rendezett, mint a Hirtelen 30, a Malac a pácban, A csajok háborúja vagy a Levelek Júliának. A független filmektől azonban ezen idő alatt sem fordult el: producerként több alkotás (Visszajátszás, Menekülés az életbe, A bőség földje, Facér Jimmy) megszületésénél is tevékenykedett. 

Az alkotó további fontosabb filmjei közé tartozik az Édes kis semmiség című romkom, a Jelbeszéd, a Mostohám a zsánerem című független produkció, producerként pedig a Nagydumás kiscsajok. A nagyvászon mellett kisképernyőn is dolgozott: rendezett egy-egy epizódot a Ki ez a lány? és a Rúzs és New York című sorozatokból is. Rendezői és produceri munkássága mellett Winick vágóként és íróként is működött. 

(est.hu összeállítás)

2011.03.01