A paripa
Randall Wallace, A vasálarcos és a Katonák voltunk rendezője, illetve A rettenthetetlen és a Pearl Harbor Oscar-jelölt forgatókönyvírója békésebb vizekre evezett: Diane Lane és John Malkovich főszereplésével forgatott lovas kalandot.

A Vágta - Seabiscuit (szintén igaz történeten alapuló) női verziójában Lane egy négygyermekes háziasszonyt alakít, Penny Cheneryt, aki a hetvenes évek elején családi okok miatt kénytelen átvenni egy lótenyésztő farm irányítását. Egy szép nap egy öreg, de kitartó felmenőkkel rendelkező kanca és egy gyorsfutású mén nászából megszületik egy pompás vörös paripa, akit Penny szerint az isten is arra teremtett, hogy díjnyertes versenyló váljon belőle. Felvesz egy épp visszavonulni készülő, tapasztalt trénert, a csodabogár Lucien Laurint (Malkovich), aki egy, a végletekig elszánt zsokét javasol, Ronnie Turcotte-ot. A csapatot a farm mindenese, Penny apjának idősödő titkárnője, Miss Ham egészíti ki. És elkezdődhet a küzdelem, melyben nemcsak a dicsőség a tét, hanem több millió dollár, a családi ingatlan és vállalkozás sorsa, illetve a kétlaki életbe vágó főhősnő házassága is. 

Sok alkotásról mondták már, hogy az egész család számára érdekes lehet – ez az egyébként a Disney Stúdió berkeiben készült A paripára valóban igaz. Egy varázslatos világba nyerünk betekintést általa, a lovak és lótenyésztők, lóversenyek és vágták szubkultúrájába: megtudhatjuk, mi a trénerek, az elnevezések titka, mi fán terem a csikók és kancák kulcsfontosságú vérvonala, vagy hogy miről is döntenek érmefeldobással. Wallace filmje egyebekben bizonyos tekintetben tipikus hollywoodi darab, más szempontból viszont egyáltalán nem az. Inkább lassú folyású dráma, melyben a végső, mindent eldöntő menetet leszámítva nincsenek nagy csúcspontok (a több izgalmas vágta ellenére). Hamarosan azonban megérkezik az elmaradhatatlan (és kötelezően felnagyított) ellenségkép egy konkurens ló és gazdája képében, és mivel az alkotók mindent megtesznek, hogy a tulaj és zsokéja is minél ellenszenvesebb legyen, ellenfél helyett valóban ellenséggé válik a másik fél. 

Maga a ló, Secretariat (becenevén Big Red, azaz Nagy Vörös) ábrázolása a filmben többször is nagyon szépen történik. Minél jobban megyünk bele a sztoriba, annál több közelit kapunk róla, de a speciális helyzetből adódóan rengeteg az extrém szög és felvétel is: látjuk teljesen alulról, a fara irányából, rácsok mögül, fölülről, egyszer pedig – a mindent eldöntő, végső vágta előtt – egy nagy mélységélességű képen, messziről, egy hosszú folyosó végéről is. A leggyönyörűbb mégis az, amikor a kamera olyan szinten emberivé változtatja a lovat, hogy snitt/ansnitt vágásmegoldással mutatja őt és Pennyt, mintha csak egy párbeszédet rögzítene közöttük. A látszat ellenére azonban mégsem a paripa itt a főszereplő, hanem az olyan igazi amerikai értékek, mint a csapatmunka, a hit vagy a kitartás eszméje. Mindez azonban egy cseppet sem visszatetsző módon jelenik meg a filmben, így A paripa nálunk is könnyedén válhat sokak kedvencévé. 7/10 

Kiadás: Magyar és angol DD 5.1-es hang, magyar és angol felirat. A magyar feliratos extrák közt van egy negyedórás összeállítás Secretariatről (a film szereplőin és alkotóin kívül megszólalnak benne a valódi történet valódi szereplői is), három kimaradt jelenet választható rendezői kommentárral, videoklip, DVD-előzetesek, ezenkívül játékos Blu-Ray- és 3D Blu-Ray-ajánló. 5/10 

Secretariat, 2010 * 118 perc * InterCom * (12)

fürkész
2011.02.27