Meghalt Enzo Cannavale
Nyolcvankét éves korában március 18-án, pénteken Nápolyban elhunyt Enzo Cannavale közkedvelt olasz színész, több népszerű Bud Spencer-film (Piedone, a zsaru, A zsoldoskatona) és olyan alkotások sztárja, mint a Cinema Paradiso.

Az 1928-ban született Enzo Cannavale pályáját még a negyvenes évek végén kezdte: 1949 és 2010 között összesen 109 filmben tűnt fel. A művész főleg Olaszország-szerte, azon belül is Nápolyban, ahol egész életét leélte, volt igen népszerű. Ugyanakkor a magyar közönség is jól ismerheti, elsősorban a nálunk is igen közkedvelt Bud Spencer-filmeknek köszönhetően: játszott A zsoldoskatonában, illetve a Piedone, a zsaru, a Piedone Hongkongban, a Piedone Afrikában és a Piedone Egyiptomban című művekben. 

A színész a közönségbarát filmeken kívül a kritikusoknak kedves alkotásokban is szerepelt: élete talán legjobb alakítását nyújtotta Giuseppe Tornatore Oscar-díjas munkájában, a Cinema Paradisóban. Cannavale további fontos filmjei ezenkívül: Csoda olasz módra; Nézd a bohócot; Kedves feleségem; Szombat, vasárnap és hétfő; Mosolyotthon

(primociak.wordpress.com)

2011.03.22