Sóska, sültkrumpli – 100!
Pécs, Pécsi Harmadik Színház, 2012. november 14. 19:00
Az előadást 2001. december 16-án mutatta be a Pécsi Harmadik Színház. Furcsa, eltelt közben 10 év. Írtam róla kritikát, gondoltam, elmegy pár szezont, mert jó az ötlet, három fekete ruhás az öltözőben, meg a foci azért mégiscsak foci...

...a pia is téma, meg persze a nő… Most írjam azt, hogyan sikerült az előadás!? Mert pár év múlva megnéztem újra, hogy jó-e még. És jó volt. 2011. május 30-án fogom harmadjára megnézni – ha beférek.

A két partjelző és a bíró dumál, fecseg, civódik az öltözőben. A játszmáikra emlékszem. A kisszerű alakok folyvást hazudnak, egymásnak, a világnak és főleg önmaguknak. A történet tipikus, nem is azért kell megnézni, mert hogy olyat talált volna ki Egressy Zoltán drámaíró, amit még őelőtte soha senki, hanem mert azt mutatja meg, hol élünk. A három periférián mozgó piti alak sorsa, ha más változatban is, de ismerős, köröttünk is előfordulnak lúzerek. 

Egy kortárs szerző darabja egy kortárs darabokat színpadra tűző színházban századszor kerül színre május 30-án. Ez nagy dolog! Vincze János, az előadás rendezője minőségérzékéről tanúskodik, ahogy a tizenvalahány éves Kvartett előadás is. Ezek a darabok már önálló életet élnek. A színészekkel együtt változnak, érnek. Aki látta az előadást, az az utolsó képet nem fogja elfeledni: a háttérben a zuhanyzó kivilágosodott, s láttuk az ellenfeleket egymás közt a vízsugár alatt. A dilettáns költő még szöszmötölt pár verssorral, aztán ő is beállt a víz alá. Az előadáson végig nevetett a közönség, de ekkor olyan csend teremtődött, ami csak ritkán, az igazi pillanatokban szokott. Gratulálunk Lipics Zsoltnak, Széll Horváth Lajosnak és Fillár Istvánnak! 

Balogh Robert
2011.05.18