Marakodók
La zizanie, francia vígjáték, 93 perc, 1978
Mire számítson az ember egy hasonló cím alapján? Főként, ha még annak is tudatában van, hogy 70-es évekbeli francia vígjátékról van szó? Hát természetesen az totális idegösszeomlás szélén táncoló Louis De Funes-re.

Innentől fogva pedig nem kell túl nagy fantázia hozzá, hogy a film összes mozzanata lepörögjön lelki szemeink előtt. A végeredmény azonban így is merőben szórakoztatóbb, mint amikor magyar hangja, Balázs Péter főtt rákot megszégyenítő fejjel zsörtölődött a Szeszélyes évszakok bohózataiban. 

A lelkes feltaláló, a környezetkímélő eljárásokat kidolgozó környezetszennyező gyár tulajdonosa polgármester akar lenni. Legkomolyabb ellenfele éppen a saját felesége, akinek megvan a magához való esze. A választások közeledtével a gyár gépei és dolgozói szinte teljesen ellepik a házaspár lakását. A feleség sorsa a férj szavazatán múlik, de a házaspárnak az annyira várt japán beruházók eltűnése után mindenképpen vége. Végül újra egymásra találnak egy bárányoktól hemzsegő farmon, ám a béke pontosan a következő nagyszerű ötletig tart. 

kirsch
2011.06.17