Fejest ugrani a boldogságba - Taraba-Sifter Tímea
Taraba-Sifter Tímea egy új irányzat, a kangoo hazai vezéralakja – az új aerobikprogram a Kangoo Jumps edzőcipővel növeli a stílus élvezetét, miközben megelőzi a sérüléseket. Ja, és nem utolsó sorban a kangoo boldogsághormonokat szabadít fel, ...

...a rosszul induló napot megváltoztatja, a sportot űzőket felszabadítja. Szóval ha fülig érő szájú emberek ugrálnak egy edzőteremben, miközben „csapágyasra” hajtják magukat – az biztosan a kangoo. Az új mozgásformáról Sifter Timit kérdeztük. 

- Hogy kezdődött?  

- Aerobik-versenyző voltam, éppen a világbajnokságra készültem, amikor a kvalifikációs verseny előtt néhány héttel elszakadt a bokaszalagom. Az akkori párom, Hornyák Ádám ajánlotta, mi lenne, ha kipróbálnám a kangoo-cipőt, mert szerinte az segítene, hogy ne essek ki a ritmusból, hogy folytatni tudjam a felkészülést.- Miután levették a lábamról a fekvőgipszet, szinte azonnal el tudtam kezdeni az edzéseket. Nem mondom, hogy nem voltak fájdalmaim, mert a bokaszalag-szakadás nem finom dolog, de a cipő fogta a bokámat és futottam, tornáztam benne. Meg is nyertem a kvalifikációs versenyt és mehettem a vébére. Ez már több mint tíz évvel ezelőtt volt.  

- Rögtön tudtad, hogy erre visz tovább az utad?  

- Nem rögtön. De azért nem telt el túl sok idő az ismerkedés és a folytatás között. Aztán amikor Ádám három éve autóbalesetben meghalt, én vettem át az üzletet, enyém a cipők kizárólagos forgalmazási joga és az oktatásé is itthon, Romániában és Ausztriában. 

- Mi lett az aerobik-versenyzéssel?  

- Szerettem volna még folytatni, de konfliktusba kerültem az edzőmmel, így azután abbahagytam az élsportot. Gyerekkoromtól kezdve ő készített fel a versenyekre, de ezt úgy kell elképzelni, hogy hároméves koromtól fogva ő foglalkozott velem, szinte olyan voltam, mint a lánya. Erre ment rá utóbb az emberi és a sportkapcsolatunk is. 

- Fáj még a szíved, ha nézed a versenyeket?  

- Gyakran eszembe jut, hogy de mennék még, de versenyeznék – szóval vissza-visszakacsintgatok, de az eszemmel azért tudom, hogy már más irányba halad az életem. És annak a középpontjában a kangoo van.  

- Elnézést a tudatlanságomért, de pontosan mi is a kangoo?  

- A cipő maga korcsolyacipőhöz hasonlít, csak penge helyett két ellipszis van rajta, és egy feszítő rugó, amely nyolcvan százalékban csillapítja az ízületeket terhelő erőhatásokat. Így azután a mozgást nem szenvedi meg sem a térd, sem a boka, sem a gerinc. Hatéves kortól ajánljuk a kangoo-t, a legidősebb vendégünk pedig a hetvenkettőt is betöltötte már.  

- A szabadban is tartasz edzéseket?  

- A flúgos, túlzsúfolt belvárosban nem, de a külvárosokban igen – főleg futást, és erősítő gyakorlatokat. A felnőtt edzés amúgy intenzív, pulzusgyilkos, a gyerekeknek azonban kidolgoztunk egy kevésbé megterhelő edzésprogramot, mert semmiképpen sem akarjuk, hogy a tréningek befolyásolják a hosszanti növekedésüket. És felnőttek, gyerekek egyaránt imádják – akár testnevelés-óra gyanánt is.  

- Jól értem, hogy ez mára a hivatásoddá vált?  

- Jól. Mással már nem is foglalkozom, motivál, hogy ennyi embert meg tudunk mozgatni. Eddig két Guinness-rekord fűződik a sportághoz, mindkettőt hazánkban állítottuk fel: tavaly ezren kangoo-ztak velünk a Papp László Sportarénában – csak azért nem többen, mert nem volt több cipőnk.  

- Úgy hangzik, mintha a kangoo fanatikussá tenné a rajongóit.  

- Tényleg így van. Nem volt olyan emberünk, akinek a lábára húztuk a cipőt és ne vált volna fanatikussá. Ez a fajta mozgás boldogsághormonokat szabadít fel, ráadásul olyan mennyiségben, hogy az ember azonnal a rabjává válik.  

- Csapatépítő ereje is van a „közös ugrálásnak”?  

- Persze! Nem véletlen, hogy cégekhez, családi napokra is hívnak minket. Arról nem beszélve, hogy mivel a kangoo állóképesség-fejlesztő, majdnem minden sporthoz jó kiegészítőnek, de például az atlétikához, tornához, cselgáncshoz kifejezettem.  

- Mi a legjobb a kangoo-ban?  

- A hangulat. Akármilyen rosszkedvűen, stresszesen jön le az ember edzésre, a végén felszabadultan, vidáman távozik – az egész napja hangulatát meg lehet változtatni, helyre lehet hozni. És akkor az ízületek, izmok karbantartásáról még nem is beszéltem. Hatalmas élmény egy oktató számára, amikor vele szemben mosolygós, jókedvű, boldog emberek ugrálnak a zenére. Itt semmi sem tilos, még az sem, hogy esetleg a vendégek énekeljenek mozgás közben – ezért én például általában a mai slágereket viszem le az edzőterembe.  

- Milyen eredményeket értek el?  

- Mivel ez a mozgásforma jelentősen serkenti a zsír-anyagcserét, és a szénhidrát-anyagcserét, nagyon sokat fogynak a lányok. Volt olyan vendégem, aki harminc kilót dobott le fél év alatt.  

- Mi a helyzet a fiúkkal?  

- Mivel az oktatók nagy része nő, nemigen mertek bejönni az órákra, de most már egyre többen vannak a fiúk, férfiak is, nem bánják, hogy az oktatók megkínozzák őket.  

- Lesznek nagy rendezvényeitek?  

- Megyünk Horvátországba, ahol egy bulitáborba viszünk némi sportot, aztán július végén csatlakozunk a Velencei-tó mellett zajló aerobik-táborhoz, a nagyobb rendezvények pedig szeptembertől kezdődnek – remélem, továbbra is töretlen lesz a népszerűségük.  

- Mennyire terjedhet el a kangoo Magyarországon? Lehet hasonlóan népszerű, mint mondjuk az aerobik?  

- Remélem! Sőt, hiszem! 

F.P.
2011.06.21