Interjú Kristin Bauerrel a True Bloodból
A vámpírkultusz köszöni szépen él és virul. Legalábbis Hollywoodban mindenképpen, ezáltal viszont a világ számos szegletében is. A True Blood – Inni és élni hagyni a tengeren túlon már az 5. évadnál tart (itthon most rajtol a 4.): sikere töretlen.

Interjúalanyunk ezúttal a Pam De Beaufort-t alakító Kristin Bauer.

- A True Blood előtt mennyit tudtál a vámpírokról? Olvastad esetleg Sookie történetének regény változatát még a sorozat előtt?

- Nem, nem olvastam, sőt, nem is tudtam a regényekről. Csak miután megkaptam a szerepet, akkor kezdtem el olvasni az első könyvet. Előtte csak az Anne Rice könyvekből és azok megfilmesítéséből ismertem a vámpírokat, de azokat nagyon szerettem. Így végül is ebben a témában a legmeghatározóbb maga a True Blood forgatókönyve volt, nem kellett semmilyen komoly előképet lebontani bennem. Kész voltam teljesen befogadni Pam karakterét! 

- Mit gondolsz, miért ilyen népszerűek és trendik mostanság a vámpírok? 

- Van egy elméletem, ami persze lehet, hogy téves: szerintem a vámpírságban az vonzó, hogy ők sosem öregszenek, nem kell olyasmik miatt aggódniuk, mint a betegségek vagy halál, nem korlátozzák a szexualitásukat társadalmi kötöttségek. Alan Ball szereti párhuzamba állítani a vámpírok életét és a miénket. Ebben az évadban például a vámpírlét és a politika kapcsolatát boncolgatja majd a sorozat, tehát amellett, hogy a vámpír-téma látványos és izgalmas, van egy intellektuális oldala is. 

- Mi a legjobb Pam szerepében? 

- Hát, ez nehéz kérdés. Annyi mindent mondhatnék. Például a ruhák, azok a meseszép ruhák. Vagy Pam kérlelhetetlen szarkazmusa, azt nagyon szeretem. De ezek mellett ott van az a rengeteg nagyszerű ember, akikkel nap mint nap együtt dolgozunk, Alexander Skarsgard meg a többiek.  

- Milyen érzés egy ennyire nyilvánvalóan gonosz karaktert alakítani? 

- Hát... nem tudom, miért, de nagyszerű! Nem tudom, miért ennyire könnyű és jó érzés egy gonosz gyilkost alakítani, de Pam szerepe nagyon szórakoztató. Lehet, hogy aggódnom kéne... Talán arról van szó, hogy ha valaki jól nevelt, és tud viselkedni, akkor megtanult bizonyos dolgokat nem kimondani, disztingválni. És épp ezért jó eljátszani Pamet, aki soha nem fogja vissza magát, és ennek a szabadságnak az eljátszása is fölszabadít 

- Mi volt a legnehezebb jelenet számodra és miért? 

- Vannak fizikailag megterhelő jelenetek: a legtöbb felvétel éjszaka zajlik, és nagyon sokáig tart. És vannak jelenetek, amik érzelmileg viselnek meg, és ezek azok, amik miatt a leginkább megéri az egész. Mint például Pam számára a teremtőjének elvesztése az előző évadban. Ezeken keresztül ismerem meg a karaktert, akit játszom, ezekben a jelenetekben fejlődik a legtöbbet. 

- Mennyit árulhatsz el a negyedik évadról? Annyit tudunk, hogy Sookie fölkeresi a tündér rokonait; jellemzően ebbe az erősen természetfeletti irányba mozdul el a sorozat, vagy esetleg visszatér az első két évad hangulatához? 

- Ezt nehéz eldönteni. Egyszerre több minden történik, több világban. A vámpírok világa nem nagyon változik, bár ebben az évadban boszorkányok lesznek az ellenségeink, akik akár láthatatlanul vagy a távolból is képesek támadni, és elég jól felkavarják az állóvizet. A tündérek világában is lesznek váratlan események, de alapvetően ez az évad szerintem a karakterek elmélyítéséről szól. A körülmények változnak, és rákényszerítik a szereplőket, hogy megmutassák a valós énjüket, szóval a nézők kicsit jobban megismernek majd minket. 

- Áruld el, igazából mi van azokban a True Blood üvegekben? 

- Egyszer elolvastam az összetevőket, és kukoricaszirup meg ételszinezék meg valami sűrűsítő van benne. Az eredmény valami nagyon nagyon édes szirup. Nem olyasmi, amiből az ember sokat akarna inni. 

- Az egyetemen képzőművészetet tanultál. Hogyan illik ez a jelenlegi életedhez? 

- Nagyon is jól, amolyan egyensúlya a mostani életemnek. Festés közben teljesen egyedül vagyok, és minden döntés csak rajtam áll. Senki nem szól bele, és az üres vászontól a kész képig csak magam vagyok a szobában, egyedül. Egy sorozat felvételénél a színészek érkeznek meg utoljára, és addigra már rengeteg ember órákat dolgozott a helyszínen, és mindig van vagy 50 vagy akár 300 ember körülöttünk, akik jönnek-mennek, igazgatnak. Ennek a festés pont az ellenkezője. 

- Mi az, amit csak a színjátszás adhat meg neked? Mit jelent számodra a színészet? 

- Amikor azt terveztem, hogy festő leszek, arra készültem, hogy szegénységben és egyedül élek majd. Az egy olyan műfaj, nem igaz? A színészek meg folyton emberek közt vannak, és remélhetőleg az emberek is az ő közelükben akarnak lenni. Nevetni velük, jól érezni magukat együtt. Végülis a színészet a kapcsolatom a világgal, és míg a True Bloodban játszhatok, ez egy nagyon jó kapcsolat. 

- Mi álmaid szerepe? 

- Pam elég közel áll hozzám. Jelenleg ő az álmaim szerepe, Pam az ötödik évadban. 

2011.09.29