Újvilág passió
Kecskemét, Arborétum, 2013. június 8. 20:30
Magyarok is részt vettek ám az Újvilág meghódításában! 1492-ben ugyanis az egyetlen magyar alapítású férfi szerzetesrend, a pálosok százhuszonhat tagja elkísérte felfedezőútjára Kolombusz Kristófot. Feladatuk egyrészt az volt...

...hogy útközben tartsák a hajósokban a lelket, másrészt, hogy majd kikötés után jól elterjesszék a hitet az új világban. A Cseke Péter által rendezett darab, melynek alapját a nagy utazás adja, sok különlegességet rejt. Például, hogy a pálosok szemszögéből mutatja be a térítés stádiumait. A Kecskeméti Katona József Színház társulata vitte színre a darabot, melyben „a szerzők nemcsak a megközelítés újszerűségével, hanem a látvány – zene - koreográfia egységével is mai, magyar produkció megvalósítására törekszenek.” Teszik ezt oly módon, hogy a kecskeméti passió nemzetközivé váljon, miközben megőrzi jellegzetes magyarságát. Magyar szerzetesek igaz történetéről mesél, miközben a szeretetet, Krisztus legfontosabb üzenetét hirdeti és tanítja.

Ez a színházi darab szabadtérre született, 2012-ben, hagyományteremtő szándékkal (minden év júniusában bemutatásra kerülne). A Kecskeméti Katona József Színház hatalmas színészgárdát vonultat fel az előadás alkalmával, amelyen az ismert eseményeket a hagyományok tiszteletben tartásával, mégis kissé eltérő módon mutat be: százhuszonhat pálos szerzetes kíséri felfedező útjára Kolumbuszt, Izabella spanyol királyné kérésére. A szenvedéstörténetet kissé árnyalja a helyszín, az Arborétum szépsége, ráadásul itt található az 1718-ban épült műemlék Mária-Kápolna, mely még inkább emeli a hely fényét.

A produkció főbb szerepeiben Csémy Balázst, Kőszegi Ákost, Hegedűs Zoltánt láthatjátok.

ts
2012.05.30