Harmadnaposok
A Few Best Men, 2011 Színes, magyarul beszélő ausztrál vígjáték, 97 perc
Hazájában, Ausztráliában januárban mutatták be, minket viszont csak most, az uborkaszezonban ért el Stephan Elliott Másnaposok utánlövése. Az ausztrál író-rendező 1994-ben robbant be a nemzetközi filmes köztudatba…

…a Priscilla - A sivatag királynőjének kalandjai című mozijával: az azóta kultikus tisztelettel övezett Priscillát anno Cannes-ban mutatták be, végigtarolta a világ fesztiváljait, és egy Oscar-díjat is hazavitt – igaz, „csak” a jelmezért. Hiába azonban az erős indulás, Elliotnak mostanáig nem sikerült megismételnie a sikert. Néhány felejthető darabot – például a Noel Coward darabja alapján forgott, angol színekben készült Könnyed erkölcsöket – jegyez csupán, de egyértelműen a legújabb mozija eddigi pályája mélypontja.

A rendező Dean Craig forgatókönyvéből rittyentett (a szándék szerint) nyári feelgood mozit, amely az amúgy abszurdan vicces (igaz, unásig hajszolt) alapsztori és a bizakodásra okot adó mellékkarakterek és a biztató felütés ellenére mindössze egyetlen tanulsággal szolgál: megtudhatjuk, hogyan fest ma – túl számtalan plasztikai műtéten és botoxkezelésen – a 63 (!) éves Olivia Newton-John.  

A Harmadnaposok (ismét köszönet a magyar címért) főhőse egy hét után megkéri a csaja kezét (ó, de romantikus!). Mire a szépfiú kettőt pislog, máris a saját esküvőjén találja magát, ráadásul leendő családja hazájában, Ausztráliában. A nászra szerencsétlenségére elkíséri három lökött londoni haverja, akik annak rendje és módja szerint gallyra vágják a puccos bulit (vigyázat, a produkció nyomokban altesti poénokat is tartalmazhat!). Ilyet még sosem láttunk, igaz? Így biztosan nem.  

zsinora
2012.07.13