New York bandái

olvasói
(0)
Scorsese új opusza ismét szembesít bennünket a ténnyel: Amerika a mítoszok földje, van hát miből építkeznie a grandiózus történelmi eposzt rendezni vágyóknak. Be kell látnunk, hogy a New York világvárossá cseperedésének bölcsőringását övező bandaháborúk sokkal alkalmasabbak nagyszabású történelmi kalandfilm-alapanyagnak, mint mondjuk Pest és Buda egyesítése, ami nagyjából ugyanakkor zajlott, amikor Scorsese filmjének eseményei, viszont úgy tűnik, nem övezték utcai harcok és senkinek nem vágták le sem fülét, sem orrát az afeletti vitában, hogy akkor most Pestbuda vagy Budapest.


Hulltak viszont a haszontalanabb emberi testrészek az 1860-as évek New Yorkjában, ahol az angol, holland és walesi származású őslakosok nem nézték jó szemmel az ír bevándorlókat, akik a nagy írországi éhínség elől menekülve tízezrével érkeztek hetente a New York-i kikötőbe. A filmbeli háborúskodás az íreket tömörítő Döglött Nyulak és a Hentes Bill (Daniel Day-Lewis) vezette őslakosok bandája között zajlik. Az Öt Ponton - a város legszegényebb negyede - egy döntő ütközetben esett el egykoron Amsterdam Vallon (Leonardo DiCaprio) apja, s a fiú most visszatér, hogy bosszút álljon gyilkosán, Hentes Billen. A fiú inkognitóban érkezvén beépül Bill bandájába, azonban ahogy a harcos mindennapok egyre szorosabbra fűzik köztük a bajtársi köteléket, úgy lesz egyre nehezebb rászánnia magát a bosszúra. Amszterdam és Bill személyes ellentéte, valamint a bandavillongások mellé a politikai korrupció és a polgárháború is felsorakozik nem elhanyagolható mellékszálként, s végleg összekuszálja a "nagy történelmi és mitikus üzenet" megfejtésére irányuló nézői törekvésünket. Visszafogott honfoglalási és szent korona legendákon pallérozott mítoszfelvevő-képességünk számára azonban a végső csapás a film giccsbehajló záró képsora, melyben Manhattan képébe gondosan bedolgozták az egykori két torony szellemképét is. Hiába, arrafelé egyre csak szaporodnak a legendák.
Odor Emilia
2003.05.08
|
Gangs of New York
amerikai-angol-holland-német-olasz történelmi kalandfilm, 167 perc, 2002
Scorsese grandiózus történelmi eposza a 19. század végén New York sikátoraiban dúló bandaháborúkról, háttérben a polgárháborúval.
Rendező:

Martin ScorseseFilm premierek

Toy Story 4.

amerikai animációs film, 100 perc, 2019

Casanova - Az utolsó szerelem

francia történelmi dráma, 98 perc, 2019

Gyerekjáték

amerikai horror, 90 perc, 2019

Csekély esély

amerikai vígjáték, 125 perc, 2019
Játék
A tízéves Fortepan anyagából vonultat fel egy több mint háromszáz darabos válogatást a Magyar Nemzeti Galéria.
Filmek a TV-ben
18:10
Casanova
amerikai kalandfilm, 2005
18:10
Afrika hív
német-osztrák romantikus film, 2011
18:15
Edie
angol film, 2017
18:25
Tini nindzsa teknőcök 2.: A trutymó titka
amerikai-hongkongi akcióvígjáték, 1991
18:30
Scooby-Doo és a Koboldkirály
amerikai animációs vígjáték, 2008
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.