Boldog új élet

est.hu:
7/10
|
olvasói
6/10 (11)
Talán kevesen tudják Magyarországon, hogy a Megasztár előtt is éltek már hazánkban romák. Hogy ők nem mind előadóművészek, de szinte valamennyien társas lények, akik családra és szeretetre vágynak, és bizony nehezen találják meg önmagukat, ha egyszer fel kellett adniuk gyökereiket.
Az első filmes munkájával a Filmszemle óta sok fesztivált megjárt Bogdán Árpád hőse egy nevelőintézetben nevelkedett roma fiatalember, aki család helyett munkát és barátokat talált magának, mégis boldogtalan, mert nem folytathatja azt az életet, amit születésével elkezdett. Amikor utógondozója egy napon átadja neki a gyermekkorát feldolgozó aktákat, hogy átgondolhassa életét, és végre újat kezdhessen, nem is sejti, hogy milyen nehéz feladat elé állítja a fiút. Bogdán és az operatőrök sejtelmes, a periféria szürkeségét hangsúlyozó képek sorával mutatja be a fiú életének sivárságát, a magára maradt ember mindennapjait, ahol csak egy óriásplakát nőképe és a kádban felvett kényelmes embriópóz jelentenek pillanatnyi megnyugvást. A cigány barátok családias jókedve felvillant ugyan valamit az élet vidám oldalából, a meggyőző átéléssel játszó, egyébként amatőr Orsós Lajos arca azonban nem engedi feledtetni, hogy itt nem egy sikertörténetről van szó. 
 
A Boldog új élet az életrajzi ihletésű szociofilmek sorába tartozik, azok között is a bántóan realisták családjába, mintha a Négyszáz csapás lecsupaszított változatát néznénk, melyben a főhős komoly hátránnyal indul, és nincsen már ereje ahhoz, hogy eljusson a tengerig. 
 
 
csmozi
2007.11.28
|
magyar filmdráma, 80 perc, 2006
Kezében a nevelőintézetben töltött gyermekkorát feldolgozó mappával egy fiatal roma fiú elindul, hogy új életet kezdjen. Boldogságkeresés széllel szemben.
Rendező:

Bogdán Árpád

Forgalmazza: Budapest Film
Bemutató: 2007. december 6.
(8 kép)


Film premierek

Prédák

amerikai horror, 92 perc, 2019

Pavarotti

amerikai-angol dokumentumfilm, 114 perc, 2019

Mű szerző nélkül

német-olasz történelmi dráma, 189 perc, 2018

Gemini Man

amerikai-kínai akciófilm, 117 perc, 2019

FOMO - Megosztod és uralkodsz

magyar filmdráma, 90 perc, 2019

A művészet templomai: Prado - Csodák gyűjteménye

olasz-spanyol dokumentumfilm, 92 perc, 2019
Játék
A leghatalmasabb élőlény, amely valaha is létezett, most visszatér, hogy megküzdjön számos gigantikus szörnyeteggel ebben a földrengető folytatásban.
Filmek a TV-ben
18:10
Fokvárosi nyár
német romantikus film, 2010
18:20
Sarkvidék
izlandi film, 2018
18:25
Waterworld - Vízivilág
amerikai kalandfilm, 1995
18:25
Mario
svájci film, 2018
18:40
Országúti bordély
amerikai filmdráma, 2010
METU - ma este őszi animációs válogatás a Puskin moziban. A belépés ingyenes! #moziajanlo #programajanlo #animacio #metuanimacio
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.