Iszka utazása

est.hu:
6/10
|
olvasói
8/10 (29)
A 2007-es Magyar Filmszemle fődíjas alkotása nincstelenségről, kiúttalan gyermeksorsokról mesél sok-sok emberséggel.
A történet főhőse egy kislány (Iszka), akit könnyen akár kisfiúnak is nézhetnénk, ahogy rövid hajjal, szakadt ruhában fémhulladékot gyűjt valami világvégi, szinte civilizáción kívülinek látszó helyen. Nos, a civilizációnak és az olyan jótéteményeknek, mint a családi melegség és gondoskodás, vagy az iskolai oktatás se híre, se hamva Iszka világában. Ha nem hoz haza elég pénzt az egész napi hulladékgyűjtés után, anyja elveri, s még így is szerencsésnek érzi magát, hiszen, ahogy mondja: „nem mindennap bántanak engemet”. 
 
Egy nap azonban nagy autó jön, benne rosszarcú emberrel, hogy elvigye a kislányt. Nézőként máris a legrosszabbra gondolunk - ha van olyan jó a fantáziánk, hogy bírjunk még annál is rosszabbat gondolni, mint amilyen sorsa eddig volt Iszkának -, azonban tévedünk, mert a borzas ember tényleg segíteni szeretne: egy gyermekotthonba viszi Iszkát. Persze világos, hogy ennyire nem lesz egyszerű feladat megmenteni őt saját családjától és annak a világnak a kegyetlenségétől, amibe beleszületett. 
 
Bollók Csaba megrázó és szép filmje tele van fantasztikus gyerekszereplőkkel, akik lényegében saját magukat játsszák. A főszereplő Varga Marikával a rendező egy romániai utazása során találkozott, s amint az a film hangvételéből is érzékelhető, nemcsak érdekes „filmtémát” látott ebben a rideg világban, de emberileg is mélyen megérintette ezeknek az embereknek a sorsa. 
Odor Emília
2007.11.20
|
magyar filmdráma, 93 perc, 2006
A Kárpátok bányavidékein élő gyerekek viszontagságos élete dogmás eszközökkel elbeszélve. Az Észak, Észak rendezőjének filmje.
Rendező:

Bollók Csaba

Forgalmazza: HungaroTop
Bemutató: 2007. november 22.
(6 kép)


Film premierek

Men in Black: Sötét zsaruk a Föld körül

amerikai sci-fi vígjáték, 115 perc, 2019

Három egyforma idegen

angol dokumentumfilm, 96 perc, 2018

Csillagok határán

amerikai-angol-francia-lengyel-német sci-fi, 110 perc, 2018
Játék
Öt év telt el azóta, hogy minden szupi-szuper volt, és a kockafejek most új fenyegetés elé néznek: LEGO® DUPLO® figurák űrből jött inváziója vár rájuk, akik olyan gyorsan pusztítanak el mindent, hogy az újjáépítés szinte lehetetlen.
Filmek a TV-ben
18:15
Zoe
amerikai sci-fi, 2018
18:15
Lassú vágta
amerikai romantikus dráma, 2018
18:25
Az admirális
holland történelmi kalandfilm, 2015
18:25
A bombák földjén
amerikai akciófilm, 2008
18:30
Scooby-Doo! Hold szörnyes őrület
amerikai animációs film, 2015
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.