8 mérföld

olvasói
10/10 (2)
Amióta a popzene és a film kart karba öltve szolgálják a népszerű kultúrát, a legnagyobb popsztárok játékfilmes fellépésére mindig számítani lehet. Eminem azonban nem Cliff Richard és nem Britney Spears. Zenei munkásságában sem, és szerencsére első filmszerepében sem. Így amit most kapunk tőle, az nem valami tinglitangi limonádé, hanem tömény és fejbe kólintó lecke.


Azt is szögezzük le mindjárt az elején, hagy a történet hőse nem Eminem, bár majdnem teljesen olyan, mintha ő lenne. Egy súlyosan szétzilált Azt is szögezzük le mindjárt az elején, hagy a történet hőse nem Eminem, bár majdnem teljesen olyan, mintha ő lenne. Egy súlyosan szétzilált családból származó, gyári munkásként güriző fickó, aki fehér létére a feketék terepén akar nagy lenni, a rapben. 1995-ben vagyunk, amikor ilyen vitéz még nem nagyon akadt a hiphop mezején. (Eminemet ekkor még nem ismerte a nagyvilág.) Lepattant külvárosi klubok színpadán vívott rímpárbajokban dől el, ki a legjobb. A versenyző 45 másodpercet kap, hogy a dj által bejátszott ritmusra hányja a rímeket, alázva a másikat, aki aztán az ő 45 másodpercében viszonozza a kölcsönt, a döntés pedig az aktívan részt vevő, ordibáló közönségé. Ilyenek lehettek a szónoki párviadalok az ókori Rómában...A ritmus és a szívből szóló duma azonban csak az élet egyik fele, a másik a durva meló, a züllött anya a lakókocsijában, a dudvaként felnövő kishúg, a bőrödre pályázó bandák és az a csaj, aki nagyon hajt rád, de nem úgy tűnik, hogy nálad fog megállni. Eminem hihetetlen visszafogottsággal játssza hősének szerepét, és ezzel lesz tökéletesen hiteles, mellette Brittany Murphy iszonyúan igyekszik, hogy ugyanolyan hiteles legyen, és az a szerencséje, hogy pont ez a szerepe is. A köréjük varázsolt világ szinte belélegezhető életszaga pedig nem utolsósorban az atmoszférateremtésben már több ízben bizonyított (Szigorúan bizalmas, Wonder Boys - Pokoli hétvége) Curtis Hanson érdeme. Vegyük ehhez a rímbe fordított magyar feliratokat, és kész egy egész estét megérő mozi. Igaz, a limonádét utána kell meginnunk.
nelson
2003.02.20
|
8 Mile
amerikai-német filmdráma, 110 perc, 2002
Egy fehér repper a detroiti fekák között a hiphop színpadán. Tapintható szociomiliő, lakókocsifíling, torokszaggató rímpárbajok. És a lényeg: Eminem viszi a prímet.
Rendező:

Curtis Hanson

Színész:

Eminem
(Jimmy Smith)

Brittany Murphy
(Alex)

Kim Basinger
(Stephanie Smith)

Mekhi Phifer
(David Porter)

Evan Jones
(Cheddar Bob)

Omar Benson Miller
(Sol George)

Taryn Manning
(Janeane)

Michael Shannon
(Greg Buehl)

Forgalmazza: UIP-Duna Film
(15 kép)


Film premierek

Kölcsönlakás

magyar vígjáték, 98 perc, 2019

Hidegháború

angol-francia-lengyel romantikus filmdráma, 88 perc, 2018

Boldog halálnapot! 2.

amerikai horror, 100 perc, 2019

Az a nap a tengerparton

angol romantikus filmdráma, 110 perc, 2017

A Maria Callas-sztori

francia dokumentumfilm, 119 perc, 2017

Alita: A harc angyala

amerikai-argentin-kanadai sci-fi, 122 perc, 2018
Játék
Február 28-tól érkezik a magyar mozikba az Király Levente Piedone nyomában című portréfilmjének kibővített moziváltozata, amely az eddigi legátfogóbb portréfilm Bud Spencer életéről.
Filmek a TV-ben
H
11
K
12
Sze
13
Cs
14
P
15
18:10
Viszlát, Christopher Robin
angol életrajzi film, 2017
18:10
A Gyűrűk Ura - A király visszatér
amerikai kalandfilm, 2003
18:15
Asterix Amerikában
francia-német animációs film, 1994
18:25
Mona Lisa mosolya
amerikai dráma, 2003
18:30
Szilveszter éjjel
amerikai vígjáték, 2011
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.