Buhera mátrix

est.hu:
7/10
|
olvasói
7/10 (44)
Nem lesz könnyű három kitüntetett eseménysort kiválasztani életünkből, ha ítéletnapkor el kell számolnunk tetteinkkel. De annyira szerencsétlenek remélhetőleg mégsem leszünk, mint a Buhera mátrix főhőse, akinek földi pályafutása három legszerencsétlenebb epizódját kell végignéznie, miután elüti őt tulajdon oktatójának kocsija.
Litkai Gergely (merthogy hősünk pontosan a film alapjául szolgáló könyv stand-up komikus szerzőjének nevét viseli) először egy úttörőavatást élvezhet újra, majd a vízóra-beszerelés kálváriáját járja megint végig, végezetül pedig egy narkolepsziás vízilótól tanul meg autót vezetni. Teszi mindezt két biztonsági őr (Szabó Győző, Badár Sándor) között ülve egy üres multiplex-teremben, miközben a vásznon önmaga kommentálja az eseményeket. Márton István rendező műfajtágító filmjének animációs betétei a Monty Python-társulat munkáit idézik, Litkai önreflektív kommentjei Woody Allen szellemét támasztgatják, az új magyar mozgóképvigalom állandó szereplőinek (Mucsi Zoltán, Scherer Péter) jelenléte pedig arra emlékeztet bennünket, hogy vérbeli közönségfilmet látunk. 
 
A főszereplő Bánki Gergely (Fekete kefe) jól hozza a történelmi viharok és társadalmi elvárások által megnyomorított átlagember figuráját, aki jobban fél egy vízszerelőtől, mint a globális felmelegedéstől, a Buhera mátrixnak mégsem a színészi játék vagy a rendezés az erőssége, hanem létszemlélete: ha a moziban becsukjuk a szemünket, a Litkai-féle dumaszínházban találhatjuk magunkat. 
 
csmozi
2007.03.21
|
magyar vígjáték, 80 perc, 2007
A stand-up humorista, Litkai Gergely töredékes önéletírásának filmfeldolgozása, avagy egy átlagember élete három epizódban elbeszélve. Pergő vígjáték hazai effektekkel.
Rendező:

Márton István

Forgalmazza: HungariCom
Bemutató: 2007. március 29.
(13 kép)


Film premierek

Világpolgárok

olasz vígjáték, 92 perc, 2019

Talpig fegyverben

angol-német-új-zélandi akcióvígjáték, 95 perc, 2019

Mint egy főnök

amerikai vígjáték, 83 perc, 2020

Előre

amerikai animációs film, 114 perc, 2020
Filmek a TV-ben
H
23
K
24
Sze
25
Cs
26
P
27
18:05
Dumbó
amerikai fantáziafilm, 2019
18:15
Rudi malac újra száguld
német családi film, 2007
18:15
Kézikönyv randevúhoz
kanadai romantikus vígjáték, 2016
18:20
Félvilág
magyar thriller, 2015
18:30
Nevem: Senki
olasz-francia-német akcióvígjáték, 1973
Közlemény Budapest, 2020.03.12. A 2020. március 11-i kormányrendelet következtében a Pesti Est mind a nyomtatott, mind az online működését leállítja. A kialakult helyzet és a kormány döntése alapvetően befolyásolja az üzleti működésünket, emiatt kénytelenek vagyunk leállni a lapkiadással. Az elmúlt közel 30 év alatt ez lesz az első olyan hét, amikor a Pesti Est nem jelenik meg. Olvasóinkat arra kérjük, hogy tájékozódjanak – mind a hazai, mind a külföldi médiából – a koronavírussal kapcsolatos hírekről! Ehhez szeretnénk segítséget nyújtani, és kezdetnek ezeket weboldalakat ajánljuk az információszerzésre: angolul: theguardian.com németül: www.spiegel.de spanyolul: elpais.com franciául:  lemonde.fr Kedves olvasóink, arra szeretnénk kérni titeket, hogy tartsuk be az óvintézkedéseket, segítsük egymást abban, hogy a vírus terjedését lelassítsuk, és vigyázzunk egymásra, gondolkodjunk józanul. Hiányozni fogtok. Viszmeg Krisztina Lapigazgató
Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.