Transylvania

est.hu:
7/10
|
olvasói
6/10 (26)
A cigánykultúra franciaországi nagykövete az 1998-as Gadjo Dilo után ismét a keleti végekre tévedt, és - ki tudja hányadszor - beleszeretett a romániai cigányok zenével, itallal, szerelemmel és hőbörgéssel átitatott világába.
Tony Gatlif rendező a cigány életérzés európai megnyilvánulásainak kutatásakor előszeretettel utazik - uniós szemmel nézve - egzotikus tájakra, és utaztatja nemcsak a szereplőit, de a nézőt is. Gatlif és „hívei” három éve Algériában jártak a Cannes-ban rendezői díjat nyert Exiles történetével, most pedig Erdélybe utaztak, mely Boratnak köszönhetően a világnépesség jelentős részének Kazahsztánt juttatja eszébe, nekünk azonban Bem apót, Adyt, a fehér farmert divatba hozó csángókat, Sütő András kivert szemét, és persze a pálinkát. A fentiek közül Gatlif egyedül a pálinkát találta említésre érdemesnek. 
 
Történetünk hőse a belevaló párizsi Zingarina (Asia Argento), aki barátnőjével (Amira Casar) érkezik Erdélybe, hogy megkeresse a benne pislogó magzat muzsikus apját. Mivel azonban az apuka nem hatódik meg a hírtől, a lány kicsit becsavarodik, és megkezdődik a zenés-táncos-folklorisztikus átváltozás, melynek során Zingarina beleszeret egy borostás képű seftesbe, és együtt indítják be a szentimentális földút-moviet. Gatlif láthatóan a Marson, de minimum egy szafaribúcsúban érzi magát a soknemzetiségű Erdélyt járva, és olyan nagyon igyekszik minél több embert és tájat bemutatni, hogy az érzések lassan a történet fölébe kerekednek. 
 
Utazási irodának rég volt ilyen kedvező ajánlata, nem érdemes tehát kihagyni az erdélyi kiruccanást, különösen azért, mert a gyöngyhangú Palya Bea is elénekel egy-két nótát, és meghimbálja szép (...) mosolyát! 
 
csmozi
2007.05.02
|
Transylvania
angol-francia-román filmdráma, 103 perc, 2006
A francia Zingarina Erdélybe utazik muzsikus szerelme után, aki teherbe ejtette őt, majd szó nélkül elhagyta. A lány rendesen belekóstol az életbe, kicsit megkattan, és beleszeret egy belevaló csencselőbe – meg persze Palya Bea gyönyörű énekhangjába.
Rendező:

Tony Gatlif

Forgalmazza: Budapest Film
Bemutató: 2007. május 10.
(10 kép)


Film premierek

Prédák

amerikai horror, 92 perc, 2019

Pavarotti

amerikai-angol dokumentumfilm, 114 perc, 2019

Mű szerző nélkül

német-olasz történelmi dráma, 189 perc, 2018

Gemini Man

amerikai-kínai akciófilm, 117 perc, 2019

FOMO - Megosztod és uralkodsz

magyar filmdráma, 90 perc, 2019

A művészet templomai: Prado - Csodák gyűjteménye

olasz-spanyol dokumentumfilm, 92 perc, 2019
Játék
Tíz éve született a zenekar a Magyar Színház büféjében és szilveszterkor léptek fel együtt először „jelmeztelenül”.
Filmek a TV-ben
18:10
18:20
A férfi mögött
amerikai film, 2017
18:40
Tripla kilences
amerikai akciófilm, 2016
18:45
A rodeós
amerikai film, 2018
18:50
Farkangyal
amerikai vígjáték, 1991
A héten még látogatható a szürrealista kiállítás az MNG-ben. A szürrealista mozgalom Margitte-tól Dalíig. Válság és újjászületés 1929-ben. #salvadordali #renemagritte #szurrealista #szurreal #kiallitasajanlo #kulturalisajanlo
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.