Kubrick menet

est.hu:
6/10
|
olvasói
6/10 (11)
A zárkózott természetű nagy rendező, Stanley Kubrick számos pályatársa és rajongója mellett egy Alan Conway nevű senkit is megihletett, aki fél Londont verte át a kilencvenes évek közepén - pedig még távolról sem hasonlított a rendezőre.
Akármilyen csavarosnak is tűnik a Brian Cook rendező által vászonra vitt történet, mindez valóban megtörtént, Conway hiú és buta emberek tucatjait verte át, és csalt ki belőlük pénzt, drága ajándékokat és szívességeket. Mivel a visszahúzódó Kubrickról a legtöbben azt sem tudták, hogy néz ki, az ekcentrikus viselkedésű szélhámosnak könnyű dolga volt, főleg, hogy áldozatai szégyelltek a rendőrséghez fordulni.
 
Mindezt a rendező első kézből ismerheti, hiszen annak idején ő, és a forgatókönyvíró Anthony Frewin is az azóta elhunyt igazi Kubrick mellett dolgozott, akit persze értesítettek az esetről. John Malkovich pedig igazán otthon van a témában, és a remek John Malkovich menet után most ő bújik valaki más bőrébe, és szemmel láthatólag élvezi a film minden pillanatát. 
 
Malkovich a legkülönbözőbb göncökbe, magát a legváltozatosabb pózokba tekerve és a leginább tenyérbe mászó módon ripacskodik, és ez most is pazarul működik. A rendező pedig rendszerint meg is elégszik azzal, hogy engedi komolyabb partnerek nélkül hagyott főszereplőjét kibontakozni, de azért becsempész mellé egy rakás Kubrick-poént is a Mechanikus narancs, a 2001: Űrodüsszeia vagy éppen a Tágra zárt szemek „rovására”. 
 
A Kubrick menet parádés kis film, remek stílusgyakorlat, de akárcsak főhősét, nem lehet túlságosan komolyan venni. 
 
 
Vízer
2007.05.30
|
Colour Me Kubrick: A True...ish Story
angol-francia vígjáték, 86 perc, 2005
Annak az embernek az igaz története, aki Kubrick utolsó filmjének forgatása idején a rendezőnek adta ki magát, annak ellenére, hogy semmit nem tudott róla, ráadásul nem is hasonlított rá.
Rendező:

Ben Cook

Forgalmazza: Best Hollywood
Bemutató: 2007. június 7.
(10 kép)


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.